Sfârșitul primului trimestru al anului 2020 se suprapune cu începutul resimțirii efectelor pandemiei medicale provocată de COVID 19. Instituirea distanțării sociale și multor altor măsuri specifice stării de urgență a produs varianta economică a virusului care infectează rapid piața globală. Nici economia României, și implicit piața imobiliară rezidențială, nu au fost ocolite.
Cifrele de la sfârșitul lunii martie 2020 încă nu surprind cu acuratețe impactul asupra pieței imobiliare produs deacest virus economic diferit de ceea ce am cunoscut în istoria recentă. Acest lucru se datorează unui nivel inerțial ridicat – atât al tranzacțiilor în sine, cât și al raportărilor statistice.
Analizând contextul în care a început primul trimestru observăm că, până la apariția COVID 19, nimic altceva nu reușise să influențeze diferit evoluția cu care ne-am obișnuit în ultimii ani. Tot trâmbițata criză imobiliară nu s-a produs în 2019 așa cum a fost previzionată de mulți, dimpotrivă, creșterea a continuat. Însă acum a venit de unde nimeni nu se aștepta. De la un virus mic, umblăreț, care nu iartă pe nimeni, fie țara bogată sau săracă, fie omul bogat sau sărac, fie șef sau subaltern.
În noile condiții, învățăm toți ce înseamnă această trecere prin “reset” și încercăm să ne uităm cu maximul de obiectivism permis subiectivismului uman, să înțelegem unde ne aflăm și încotro putem merge.
DESCARCĂ GRATUIT NOUL RAPORT ANALIZE IMOBILIARE (T1 2020)
O analiză punctuală ne arată că există semne evidente de încetinire a ritmului tranzacțiilor. De fapt a numărului de tranzacții. Astfel, la sfârșitul lunii martie 2020 numărul tranzacțiilor imobiliare este semnificativ redus comparativ cu cel atins în aceeași perioadă din 2019. Confirm această tendință, bazându-mă pe faptul că numărul tranzacțiilor înregistrat la primăria municipiului Cluj Napoca, în ultima săptămână din martie 2020, reprezintă cca 6-7% din numărul atins în aceeași perioadă și în același loc anul trecut (2019).
În aceste condiții, înainte de analiza oricăror informații legate de evoluția viitoare a prețurilor, trebuie să lămurim acest indicator legat de numărul tranzacțiilor. Cât timp piața va fi în “amorțire” (foarte puține tranzacții) nu pot fi făcute afirmații legate de evoluția prețurilor.
Prin urmare, un obiectiv important pentru toți actorii pieței imobiliare care culeg și analizează informațiile de piață este să stabilească data de început și de sfârșit a perioadei în care nu vor exista tranzacții imobiliare. Iar pentru acea perioadă trebuie să înțelegem că orice analiză de preț este lipsită de fundament.
Ulterior, ce se va întâmpla cu prețurile va depinde, după părerea mea, de momentul în care activitatea pieței se va relua.
Nu m-aș hazarda acum la o previziune. Peste trei luni cu siguranță vom reuși să vedem puțin mai clar care va fi perspectiva pieței imobiliare în a doua parte a anului 2020.
Până atunci însă, mi-aș dori să continue șantierele și să demareze proiectele de infrastructură care de 30 de ani nu au fost finalizate.
Să fim sănătoși și să ne revedem cât mai curând!
Autor: Adrian Vascu, Senior Partner Veridio
Citește și: Pulsul pieței rezidențiale în primul trimestru din 2020
Citește și: Efectele COVID-19 nu se reflectă, deocamdată, în prețurile apartamentelor. Excepția din Constanța