Cătălin Priscorniță, Blitz: Clujul sfidează predicțiile de criză

După primul trimestru din 2019, situația pieței imobiliare la nivelul municipiului Cluj-Napoca și a zonelor limitrofe se prezintă stabilă, fără dezechilibre semnificative, menținându-și trendul crescător început din anii trecuți, dar cu o viteză ceva mai temperată.

Consider că nivelul prețurilor a evoluat într-o marjă de 10 puncte procentuale, cu mici corecții locale pe cartiere, compensate de creșteri în alte zone, remarcându-se temperarea ritmului de creștere. Din punct de vedere al numărului de proprietăți tranzacționate de Blitz, nivelul este similar cu cel al primului trimestru din anul precedent, atât pe tranzacțiile de cumpărare, cât și de închiriere.

Durata de luare a deciziei de cumpărare s-a mărit în 2019, clienții dorind să exploreze mai multe opțiuni decât în anii anteriori. Am remarcat din partea lor mai multă precauție, aceștia dorind o paletă mai largă de variante înainte de a lua decizia. Consider că în ultima vreme cumpărătorii sunt mai educați, iau hotărâri mai calculate, și apelează mai des la ajutor profesionist.

Mai specific, în prima lună din an am remarcat o dinamică ascendentă a activității, resimțind mai mult interes din partea potențialilor cumpărători. Multe dintre discuțiile începute în lunile precedente s-au finalizat cu tranzacții în această perioadă. Indicele Blitz, ce reflectă prețurile apartamentelor ofertate la vânzare, a înregistrat o ușoară corecție față de luna precedentă, de la 1.506 la 1.452 euro/mp. Consider că această tendință a reflectat o ușoară reașezare a cererii și ofertei, după o lună mai lentă cum a fost decembrie.

DESCARCĂ GRATUIT raportul integral „Piața imobiliară rezidențială, T1 2019”

În februarie și martie am identificat un interes în special din partea cumpărătorilor, alimentat de perspectivele alocării fondurilor guvernamentale pentru programul Prima Casă. Indicele Blitz a înregistrat o medie de 1.534 euro/mp în luna martie, o creștere de 66 de euro/mp față de februarie, tendință care se menține și în primele săptămâni din aprilie. O altă notă pozitivă a fost adusă de recentele modificări legislative ce au avut un impact în special pe piața de locuințe familiale, prin eliminarea anumitor restricții la achiziție. În speță, e vorba de pragul redus al TVA-ului de 5%, care era aplicabil doar o singură dată pentru achiziția unei locuințe. Sunt de părere că modificarea făcută a fost de natură să aducă o injecție de activitate pentru acest tip de imobile.

În același timp, cred că limitarea la 40% din venituri a gradului de îndatorare al clienților persoane fizice care accesează credite în lei, respectiv 20% pentru cele în moneda europeană, nu a fost de natură să frâneze semnificativ dinamica pieței, efectele acestei norme resimțindu-se în special în cazul clienților cu venituri reduse, care caută apartamente în zone situate la periferie.

Având în față aceste tendințe ale primului trimestru, mă aștept la un an 2019 stabil, fără mari interferențe, cu prețuri într-un trend de stabilitate până la sfârșitul anului, și cu un număr similar de tranzacții cu cel înregistrat în 2018.

Cătălin Priscorniță, CEO și fondator Blitz

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])