Evoluția pozitivă a cererii înregistrată în cel de-al doilea trimestru din 2019 s-a menținut și în cel de-al treilea, astfel încât aproximativ 175.000 de potențiali cumpărători din cele șase orașe mari au interacționat direct cu vânzătorii prin intermediul portalului Imobiliare.ro – ceea ce reprezintă o creștere anuală de 16%. Această încredere în piață este reflectată și de majorarea vânzărilor de imobile înregistrată de ANCPI: în ultimele patru luni (iulie-octombrie) s-au tranzacționat, la nivel național, aproximativ 200.000 de imobile, față de 180.000 în perioada similară din 2018.
În acest context, prețurile locuințelor au revenit pe o traiectorie mai accentuat ascendentă, după evoluția moderată din ultimul an; ritmul trimestrial de creștere s-a situat, astfel, la 3,2%, față de un plus de 0,4% trimestrul anterior. Diferența de preț la 12 luni a ajuns, și ea, la 6,1% în trimestrul al treilea, față de 3,5% în cel anterior.
Restrângerea ofertei pe piața veche
Vânzările de locuințe se află, desigur, într-o strânsă corelație cu cererea și oferta existente în piață. Relansarea cererii resimțită în ultimele două trimestre a pus din nou presiune pe oferta existentă, care la începutul anului reîncepuse să crească. Trimestrul trecut, însă, oferta de pe piața veche a stagnat la nivel național, în comparație cu anul anterior.
Pe lângă proprietățile existente deja la vânzare, în ultimele trei luni au intrat în piață cu 5% mai puține oferte decât anul trecut, astfel încât, pe termen lung, oferta de locuințe vechi se va restrânge și mai mult. Competiția pentru achiziția acestor imobile va deveni tot mai strânsă, având ca efect creșterea prețurilor.
⇓ DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL ⇓
În București, apartamentele vechi s-au apreciat, aproximativ, cu 4% în ultimul an, în primul rând din cauza scăderii ofertei pe acest segment de piață
Apartamentele noi sunt mai puțin accesibile
În ultimii doi ani am monitorizat proiectele rezidentiale noi din principalele piețe ale țării, proiecte aflate în proces de autorizare sau în construcție. Deși numărul de apartamente existente la vânzare în cadrul unor imobile noi a fost, în trimestrul al treilea, comparabil cu cel precedent, din estimările noastre s-au vândut mai puține unități, astfel încât apartamentele noi stau acum mai mult timp la vânzare. Am identificat două cauze principale ale acestei încetiniri de pe piața nouă: creșterea mai accentuată și mai rapidă a prețurilor comparativ cu piața veche și, respectiv, întârzierile survenite în finalizarea ansamblurilor. În București, prețurile solicitate pentru apartamentele noi disponibile spre vânzare s-au majorat, în ultimul an, cu 9,1%, semnificativ peste media națională de 6,1% (de precizat este, totuși, faptul că în ultimul an au fost scoase la vânzare mai multe proiecte situate în zona centrală și de nord a Capitalei).
După cum am mai menționat, o altă piedică pentru cumpărătorii de locuințe noi este TVA-ul de 19%. Asta pentru că, în ansamblurile din zonele bine cotate ale marilor orașe, apartamentele mai spațioase (cu trei-patru camere), dar chiar și cele cu două camere, depășesc pragul de 450.000 de lei. Prețurile mai mari de pe piața nouă, în corelație cu taxarea suplimentară a locuințelor din această categorie, împing cumpărătorii spre apartamentele vechi – fenomen ce nu poate avea decât efecte negative, atât pentru segmentul rezidențial nou, cât și pentru piață per ansamblu.
Citește și: Șapte piețe rezidențiale, analizate de la A la Z. Descarcă ACUM GRATUIT raportul aferent orașului tău!