Pulsul pieței imobiliare rezidențiale în T1-2018

Raportul trimestrial realizat de AnalizeImobiliare.ro, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, a ajuns la ediția cu numărul cinci. În acest număr am analizat piața imobiliară și din perspectiva nivelului prețurilor de dinainte de criza financiară din 2008.

➺ Descarcă raportul:Piața Imobiliară Rezidențială – Trimestrul I 2018 (36 pagini)

Din a doua parte a anului trecut, piața imobiliară rezidențială a intrat într-o nouă fază, de încetinire treptată a creșterii prețurilor. Astfel, evoluția anuală înregistrată în al doilea trimestru din 2017, de 12,9%, s-a diminuat până la nivelul de 6,4% în primul trimestru al acestui an. Mai mult, datele din piață indică o creșterea de preț, în T1 2018 față de T4 2017, de 1,4% – un avans sub media de creștere trimestrială înregistrată în cursul anului 2017, de 2,2%, sau în 2016, de 2,9%.

Din analiza statistică a evoluțiilor din piața rezidențială rezultă că asistăm la un moment în care piața este captivă între un nivel ridicat al cererii și o ofertă relativ redusă. Datele arată că cererea pentru apartamente și case de vânzare este în continuare puternică, înregistrând un avans, cumulat la nivelul celor 6 mari orașe analizate, de 17%, în ultimul an: de la +6% printre bucureșteni, culminând cu +49% printre ieșeni. Dacă urmărim evoluția cererii din ultimii 3 ani, cu punct de plecare T1-2015, reiese faptul că aceasta înregistrează o creștere însemnată, de 76% – maximul fiind înregistrat în Iași, de +217%.

În ultimul an, am tot vorbit despre insuficiența ofertei pe piață atât ca număr de proprietăți cât și ca intervale de preț accesibile populației. Datele pe ultimele 12 luni, în cele șase mari orașe, indică o evoluție negativă a stocului de apartamente și case de 5,9%. Singurul oraș cu o evoluție pozitivă este Cluj-Napoca, cu 8,6%, celelalte orașe înregistrând scăderi între 0,2%, în Iași, și 12,3%, în București. De asemenea, cererea pentru locuințele ieftine are o volatilitate mare dictată de programul Prima Casă, volumul ofertei pe acest segment fiind în continuă scădere, iar noile construcții nu reușesc să acopere diferențele din piață.

În ultimii patru ani, se remarcă o tendință de creștere a perioadei de vânzare a proprietăților rezidențiale. În cazul apartamentelor creșterea este mai temperată, de la 2 luni, în 2014, la 3 luni, în 2018, iar la case perioada de vânzare ajunge să de dubleze, de la 4 luni, în 2014, la 8 luni, în 2018. Atât vânzătorii cât și cumpărătorii au o atitudine prudentă și sunt mai informați.

Analiza evoluției prețurilor medii pe metru pătrat al apartamentelor, în ultimii 10 ani, evidențiază faptul că localitățile din jumătatea de Vest a țării au recuperat cel mai mult din scăderile de preț determinate de criza economică. Comparativ cu primul trimestru din 2008, Cluj Napoca este singurul oraș din România care nu numai că a recuperat scăderea de preț, ba chiar a ajuns la un preț mediu pe metru pătrat cu 15,2% mai mare decât în urmă cu 10 ani. Capitala Transilvaniei este urmată de Oradea, cu o scădere curentă de 0,7%, Timișoara și Arad, cu -6,5%, Alba Iulia, cu -9,3%, și Satu Mare, cu -10,5%. Capitala se numără printre orașele cu cea mai mare scădere, mai având de recuperat 41,8% din nivelul prețului mediu din 2008.

Deși ritmul de creștere a prețurilor s-a mai temperat în primul trimestru al acestui an, ne confruntăm cu un comportament de apreciere continuă a apartamentelor bazată pe creșterea cererii și lipsa ofertei. O creștere sustenabilă a valorii proprietăților imobiliare ar trebui susținută de investiții în infrastructură, utilități și servicii sociale de calitate accesibile comunităților din noile ansambluri rezidențiale.

Articol scris în deschiderea raportului Piața Imobiliară Rezidențială: Trimestrul I 2018 de Dorel Niță, Head of Data and Research, Imobiliare.ro și Project Manager, AnalizeImobiliare.ro.

Facem cunoscută opinia profesionistului în imobiliare! Unii dintre cei mai importanți jucători din real estate și-au spus, până acum, punctul de vedere despre mersul pieței pe CPI.