Pulsul pieței imobiliare rezidențiale în T4-2017

Bucuresti Victoria Se încheie un an de când publicăm raportul trimestrial Piața Imobiliară Rezidențială: Trimestrul IV 2017 care cuprinde cei mai importanți și relevanți indicatori pentru evoluția segmentului rezidential din România. Imobiliare.ro, împreună cu AnalizeImobiliare.ro, promite să susțină și în 2018 transparența în piața imobiliară, furnizând date complete și statistici profesioniste.

Dorel-Nita

În 2017 am aniversat 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, perioadă în care și piața imobiliară a parcurs un ciclu economic complet. Între timp, și prețurile proprietăților rezidențiale din toată țara au crescut cu aproximativ 30%. La fel ca și în 2007, suntem din nou într-o fază de expansiune economică și de creștere a prețurilor proprietăților imobiliare cauzată de evoluția puternică a cererii.

Cluj-Napoca a avut cea mai spectaculoasă creștere de preț, depășind Bucureștiul ca preț mediu de vânzare și închiriere, acesta fiind singurul oraș din România care a recuperat pierderea înregistrată în perioada de criză economică. Important de menționat este faptul că în capitala Transilvaniei, cererea este susținută de investitori care fac achiziții cash.

Așa cum se întâmplă de regulă în fazele de creștere economică, în 2017 au apărut câțiva factori „perturbatori” care au început să frâneze expansiunea. Dacă la sfârșitul anului 2016 creșterea anuală a prețurilor proprietăților rezidențiale a fost de 12,4%, în 2017 creșterea a fost mai mică, de 9,1%.

Factori „perturbatori” externi pieței imobiliare, în 2017:
• devalorizarea leului în raport cu principalele monede
• scumpirea creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă
• evoluția indicelui ROBOR

Factorii „perturbatori” interni pieței imobiliare, în 2017:
• scăderea numărului de proprietăți disponibile la vânzare în marile orașe (ce a dus la o încetinire a creșterii numărului de tranzacții)
• oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (56% din potențialii cumpărători vor să achiziționeze imobile noi, la nivel național)

În ultimul trimestru al anului 2017 am notat faptul că prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din Brașov a ajuns la pragul de 1.000 de euro/mp util. În București, după o ușoară scădere în al treilea trimestru, prețul mediu pe metru pătrat a crescut, în trimestrul al patrulea, cu 1,8%. Totuși, dintre cele 6 mari orașe, Capitala are cea mai scăzută rată de creștere anuală.

Statistic, primul trimestru nu este un moment bun de vânzare a proprietăților (crește perioada de vânzare, prețurile cerute sunt ajustate) totuși cumpărătorii caută activ informații despre evoluția pieței și proprietățile imobiliare. Un semn de relansare pentru 2018 ar putea fi și faptul că în ultimul trimestru al anului 2017 au fost listate la vânzare cu 18% mai multe proprietăți decât în aceeași perioadă din 2016. Toate acestea indică faptul că 2018 poate fi anul stabilizării și al creșterii moderate în piața imobiliară.

Articol scris în deschiderea raportului Piața Imobiliară Rezidențială: Trimestrul IV 2017 de Dorel Niță, Head of Data and Research, Imobiliare.ro și Project Manager, AnalizeImobiliare.ro.

Raport piata imobiliara T4-2017