Pulsul pieței rezidențiale, în primul trimestru din 2020. Influența pandemiei de COVID-19

Începând cu 9 martie au intrat în vigoare primele restricții de călătorie iar pe 16 martie a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României, ca efect al pandemiei generate de COVID-19. Această situație excepțională nu a avut, până în momentul de față, un efect vizibil asupra prețurilor locuințelor.

Ritmul anual de creștere a prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale s-a majorat la 9,5%, de la 7,4% în ultimul trimestru al anului trecut. Avansul trimestrial a fost de 2,7% la nivel național.

În ceea ce privește prețurile de tranzacționare ale locuințelor, cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) relevă, pentru ultimul trimestru din 2019, o creștere anuală de 4,7% la nivel național, în timp ce media europeană a fost de 4,2%.

Cererea este mai mare decât oferta existentă

Începutul anului 2020 a fost unul promițător pentru piața rezidentială. Potrivit datelor publicate de INS au fost finalizate la nivel național 67.512 de locuințe pe parcursul anului trecut, cel mai mare număr de locuințe finalizate în cursul unui singur an în ultimii 30 de ani. Cererea a înregistrat valori peste cele din anul anterior.

În primul trimestru, au fost înregistrate la ANCPI peste 133.000 de imobile vândute, o creștere anuală de 14,7%. Inclusiv pe parcursul lunii martie s-au vândut, la nivelul întregii țări, 48.379 de imobile, cu 3.813 în plus față de perioada similară din 2019, în contextul în care existau tranzacții într-un stadiu avansat și care urmau să fie închise.

DESCARCĂ GRATUIT NOUL RAPORT ANALIZE IMOBILIARE (T1 2020)

De asemenea, numărul persoanelor cu intenție de achiziție din cele șase orașe mari a crescut cu 4% pe parcursul primelor trei luni din acest an comparativ cu perioada similară a anului anterior, depășind 171.000 în primul trimestru din 2020. Cererea este mai mare decat oferta la vânzare în orașele mari: pe piața veche există 14.000, iar, pe piața nouă, există 17.000 de locuințe la vânzare.

După trei săptămâni de scădere, oamenii caută din nou locuințe

Efectele COVID-19 asupra pieței imobiliare s-au resimțit începând cu data de 9 martie a.c., prin scăderea abruptă atât a intenției de achiziție, cât și a numărului de locuințe scoase la vânzare.

În perioada 9 martie – 29 martie, s-au înregistrat scăderi ale cererii cu până la 70% și au fost scoase la vânzare cu până la 60% mai puține apartamente și case, comparativ cu începutul lunii, în cele mai importante șase orașe.

Totuși, începând cu 30 martie, datele indică o revenire graduală a interesului pentru achiziția de locuințe, la acest capitol fiind consemnată o creștere medie săptămânală de 10%.

Incertitudinea viitorului

Impactul crizei pe piața imobiliară va depinde de durata crizei și de efectele măsurilor luate de către autorități, precum protejarea locurilor de muncă și veniturilor.

Deficitul de proprietăți disponibile spre vânzare exista și înainte de declanșarea crizei. Este de așteptat ca acest deficit să crească, de aceea este important ca dezvoltatorii proiectelor rezidentiale și băncile creditoare să continue să investească în construcțiile noi. Cererea nu a dispărut complet, iar cumpărătorii și investitorii aflați în stadii avansate de achizitie au în continuare încredere în piață.

Totuși, reducerea volumului tranzacțiilor în următoarele luni va face dificilă măsurarea evoluției prețurilor și estimarea valorii de piață a proprietăților imobiliare.

Citește și: Indicele Imobiliare.ro – Efectele COVID-19 nu se reflectă, deocamdată, în prețurile apartamentelor. Excepția din Constanța

Citește și: Circa 8.600 de autorizații, eliberate în trei luni. Și-a pus amprenta COVID-19 și aici?

Citește și: Efectele COVID-19 în Timișoara. Cum vor evolua prețurile și care sunt direcțiile în care se va concentra cererea în continuare

Dorel Niță este un statistician cu peste 12 ani de experiență în domeniul cercetării și dezvoltării de soluții pentru analiza pieței imobiliare și pentru evaluarea proprietăților, atât în țara noastră, cât și în străinătate. El ocupă funcția de Head of Data&Research în cadrul Imobiliare.ro și este coordonatorul platformei de Real Estate Intelligence Analize Imobiliare.