Ce se întâmplă cu noul sistem de calitate în construcții? Circa 87.000 de firme vor fi nevoite să solicite certificări

Guvernul amână cu 18 luni aplicarea noului sistem de calitate în construcții, care ar fi trebuit să intre în vigoare pe 24 februarie. Motivul? Numărul mare al firmelor care ar trebui să solicite certificări, fapt care ar duce la apariția unui blocaj la nivelul investițiilor în construcții.

Guvernul a decis să amâne cu 18 luni aplicarea noului sistem de calitate în construcții, pentru care ar fi trebuit să elaboreze în ultimii doi ani regulamentele de aplicare, scrie Profit.ro.

Păstrarea termenului limită inițial “ar însemna practic nu doar elaborarea unui regulament care să fie aprobat prin hotărâre de Guvern, ci că toate cele circa 87.000 de societăți comerciale ar trebui să solicite autorității competente, astfel cum urmează să fie definită, certificarea, fapt ce poate duce la un blocaj în domeniul investițiilor în construcții, fie ele din fonduri private fie din fonduri publice – naționale sau europene”, potrivit Guvernului.

Prin modificările aduse la legea privind calitatea în construcții au fost introduse 3 noi componente în sistem, mai exact certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care prestează servicii de proiectare sau de consultanță în construcții, certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici care execută lucrări de construcții și perfecționarea profesională continua a specialiștilor care desfășoară activități în domeniul cosntrucțiilor.

Practic, prin sistemul de certificare și platforma aferentă, titularii de credite, investitorii și autoritățile contractante vor avea la dispoziție o listă oficială cu operatorii economici care sunt certificații pe anumite domenii, tipuri de construcții sau categorii de lucrări. Această listă le va veni în ajutor în selectarea firmelor care au expertiza necesară pentru realizarea construcțiile dorite.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])