Ce trebuie să facă reprezentanții companiilor din real estate pentru a-și asigura dezvoltarea într-o piață extrem de competitivă

Piața imobiliară este extrem de competitivă, dar se află într-un ciclu târziu de investiții, potrivit raportului „Emerging Trends in Real Estate – The Global Outlook for 2018” realizat de PwC și Urban Land Institute. Iată ce trebuie să facă companiile care activează în domeniu pentru a-și asigura, pe viitor, dezvoltarea.

Potrivit analizei anuale care măsoară intențiile investitorilor la nivel global, pentru a-și putea susține dezvoltarea și pe viitor, reprezentanții companiilor din real estate trebuie să se adapteze la noile tehnologii și modele de afaceri.

„Companiille imobiliare și cele care activează în acest domeniu trebuie să-și schimbe modelul de business, în principal pentru adoptarea de noi tehnologii și îmbinarea utilizării acestora pentru oferirea de noi produse. Evoluțiile tehnologice și adaptarea acestora la piața imobiliară sunt elemente care vor defini felul în care, pe viitor, se vor face afacerile în acest sector”, a declarat Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias.

„Transformarea trebuie să fie cât mai rapidă deoarece nevoile clienților sunt în permanentă schimbare, iar companiile care nu vor fi în stare să folosească noile tehnologii și să-și schimbe modelul de afaceri riscă să iasă din afaceri”, a mai adăugat Rojanschi.

În același raport se menționează și că piața imobiliară globală rămâne în continuare solidă și oferă investitorilor randamente bune, în timp ce la nivel local se poate observa o continuare a dezvoltării sectorului.

„Vedem o continuare a dezvoltării pieței imobiliare locale atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel al clădirilor de birouri, pe fondul contextului macroeconomic favorabil. Prețurile pe segmentul rezidențial, de exemplu, au crescut constant, la fel și cererea, în ciuda majorării costurilor de finanțare”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.

„La nivel global, observăm o schimbare valorică importantă de la pasiva componentă de tip <cărămidă și mortar> la o abordare mai dinamică și cu accent mai mare pe operațional”, a mai explicat Postolache adăugând că acest lucru este important pentru investitori.

Care este situația la nivel european

La nivel european, piața imobiliară se bucură de confortul celei mai solide creșteri economice a ultimului deceniu, fapt care susține investițiile și cererea ridicată de spații.

O parte semnificativă a acestei creșteri a fost susținută de economii dezvoltate, precum cele din Germania, Franța, Italia și Spania.

În topul celor mai atractive destinații din Europa pentru investiții în imobiliare în 2018 găsim orașele Berlin, Copenhaga, Frankfurt, Munchen, Madrid, Hamburg, Dublin, Stockholm, Luxemburg și Amsterdam.

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])