Cei mai mulți antreprenori susțin că măsurile adoptate în contextul limitării răspândirii noului coronavirus (COVID-19) îi vor afecta, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de către reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
CNIPMMR a efectuat, în perioada 12-15 martie, un sondaj pentru a determina impactul economic pe care ar putea să îl aibă COVID-19 la nivelul IMM-urilor. La acesta au participat 8.374 de antreprenori cu activități în diverse domenii, cei mai mulți dintre aceștia având afaceri în sectorul serviciilor și în comerț.
Dintre cei intervievați, aproape 62% conduc microîntreprinderi și circa 55% au sub 5 angajați.
Conform rezultatelor sondajului, principalele efecte la care se așteaptă antreprenorii de pe urma situației create de răspândirea COVID-19 sunt cele legate de scăderea vânzărilor și reducerea cifrei de afaceri.

Cele mai importante măsuri necesare pentru a depăși acestă perioadă, în opinia respondenților sondajului, ar fi:
- introducerea unui program de ajutor de stat privind susținerea de subvenții de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză
- achitarea în totalitate și direct din bugetul sănătății a indemnizației aferente concediilor medicale pentru angajații bolnavi de coronavirus sau aflați în carantină (fără plata din partea angajatorului și ulterior acesta să recupereze banii de la Casa de Sănătate)
- acordarea posibilității amânării plății contribuțiilor pentru asigurări sociale și de sănătate datorate de salariați și plătite de angajatori, cu până la trei luni
- amânarea plății impozitului pentru IMM-uri în dificultate. Rezultatele complete ale sontajului pot fi consultate aici.

Reprezentanții CNIPMMR au elaborat în această perioadă și un ghid de management de criză pentru IMM-uri. Printre măsurile esențiale sugerate se numără:
- abordarea și comportament calm, realist și rațional al întreprinzătorului/managerilor
- menținerea personalului cheie în întreprindere
- constituirea de rezerve tampon de numerar, materii prime, etc
- diminuarea costurilor în toate zonele posibile
- menținerea clienților importanți și a vânzărilor.

Ministrul Finanțelor: „Avem mai multe instrumente pe care le vom aproba”
În momentul de față, Guvernul se pregătește pentru scenariul în care 500.000-1 milion de angajați ar urma să fie trimiși în șomaj tehnic, pe fondul situației apărute din cauza pandemiei de coronavirus.
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, se așteaptă ca lucrurile să se amelioreze până în luna iulie. Conform estimărilor sale, impactul întregului pachet de măsuri care se definitivează acum, gândit pentru a susține economia țării, va fi de aproape 2% din PIB.
„Sunt mai multe forme (n.r. de ajutor) de la șomaj tehnic, garanții pentru linii de credit, chiar și forme de amânare a impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii”, a declarat ministrul Finanțelor, potrivit Digi24.
„Avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (n.r. miercuri) în ședința de Guvern. O parte din șomajul tehnic va fi susținut de la buget, Veți vedea mâine detaliile. Avem facilități și pentru angajatori”, a mai spus Florin Cîțu.