Proprietățile sunt tranzacționate într-un mod haotic pe piața imobiliară din România, lucru care îngreunează munca agenților și împiedică orice colaborare între aceștia, afectând, în cele din urmă, interesul clienților. Pentru a crește gradul de educare al pieței și pentru a schimba percepția publicului față de activitatea de consultanță și de intermediere imobiliară, este nevoie de un sistem de certificare și de testare a agenților, care să asigure pregătirea lor înainte de începerea activității, și de rețele și asociații puternice în domeniu, susțin reprezentanții RE/MAX România.
În plus, sistemul de reprezentare exclusivă poate fi cheia succesului pentru dezvoltarea pieței locale, adaugă cei de la reprezentanții rețelei de birouri imobiliare francizate, menționând, totodată, că la ora actuală 30% dintre tranzacțiile realizate în țara noastră se fac cu implicarea unui agent și că doar 15% dintre proprietăți sunt scoase la vânzare prin acest sistem.
Mai mult, din totalul proprietăților listate exclusiv, doar 80% au comision zero pentru cumpărător.
Citește și: Șapte piețe rezidențiale, analizate de la A la Z. Descarcă ACUM GRATUIT raportul aferent orașului tău!
„Una dintre măsurile esențiale ce trebuie implementate este sistemul reprezentării exclusive, pentru ca agentul imobiliar să susțină doar interesele părții pe care o reprezintă Acesta este modul cel mai sănătos de tranzacționare, fiind o practică ce funcționează cu succes în toate țările dezvoltate la nivel mondial”, a declarat Răzvan Cuc, Președintele RE/MAX România.
Filialele RE/MAX din Polonia și din Cehia trazancționează 100% din proprietăți în reprezentare exclusivă. În cazul RE/MAX România, rețea cu peste 50 de francize și mai bine de 400 de membri, 75% dintre tranzacții sunt realizate în acest sistem.
Pe de altă parte, reprezentanții săi spun că înregistrează o creștere anuală cu circa 80% a numărului de proprietăți listate prin reprezentare exclusivă, fapt ce demonstrează interesul tot mai mare al proprietarilor de a tranzacționa în acest sistem.
În prima jumătate a anului 2019, RE/MAX România a înregistrat un volum dublu al tranzacțiilor față de cel aferent semestrului I din 2018. Valoarea totală a proprietăților tranzacționate s-a ridicat la 79 de milioane de euro. Din volumul total de proprietăți tranzacționate de birourile RE/MAX, 86% au făcut parte din segmentul rezidențial, acestea fiind urmate de cele comerciale și office (8,5%), de terenuri (3,5%) și de proprietăți industriale (2%).
Citește și: Astronaut, doctor, IT-st? Nu, când mă fac mare, eu vreau să fiu agent imobiliar!
Citește și: Adevărata miză pentru agențiile imobiliare. Hosszu, Habitas Imobiliare: „Aici va sta viitorul”