Managerii estimeză creșterea volumului producției în următoarele 3 luni. Cum vor evolua prețurile lucrărilor din construcții

Managerii estimează o creștere a volumului producției în activitatea de construcții pentru următoarele trei luni, potrivit unei anchete de conjuctură a Institutului Național de Statistică (INS).

manageri construcții

„Potrivit estimărilor din luna aprilie 2018, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere a volumului producției (sold conjunctural +30%)”, arată datele anchetei de conjunctură.

Angajatorii din acest sector prognozează, totodată, o creștere moderată a numărului de salariați pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +8%), conform tendințelor în evoluția activității economice în perioada aprilie-iulie 2018, publicate de INS.

infografic ins
Infografic INS

Managerii societăților comerciale estimează, de asemenea, o majorare a prețurilor lucrărilor de construcții pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +18%).

Creșteri ale prețurilor vor apărea și la nivelul comerțului cu amănuntul. O majorare moderată a numărului de salariați este așteptată și în sectorul serviciilor și în cel al comerțului cu amănuntul.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.240 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])