Piața construcțiilor poate să ajungă la 30 de miliarde de lei în 2018

Piața construcțiilor ar putea atinge 30 de miliarde de lei anul acesta, potrivit unui studiu Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcții și finisaje din România.

Estimările arată că nivelul care ar putea să fie atins de piața construcțiilor în 2018 ar putea să îl depășească pe cel înregistrat în 2016 cu 3 miliarde de lei.

Pe fondul creșterii economice, cererea de spații de birouri și de construcții industriale s-a majorat. Și în cazul locuințelor s-a înregistrat un trend ascendent. Astfel, ne putem așteapta ca în 2018 să fie terminate lucrările pentru mai bine de 65.000 de unități, potrivit studiului Arabesque, citat de News.ro.

„În anul 2017 au fost terminate 53.301 locuințe, în creștere cu 1.095 locuințe, față de anul 2016. Din datele din piață, estimăm că în acest an, numărul locuințelor nou terminate va crește peste nivelul de 65.000 de unități”, explică experții.

Pe piața locală activează peste 60.000 de companii pentru care lucrează mai bine de 150.000 de angajați. Ca număr de firme, predominante sunt cele mici, cu cel mult 5 angajați. Totodată, firmele lucrează, în principal, pe segmentul rezidențial.

„Firmele de construcții și-au optimizat investițiile, sectorul rezidențial fiind cel care a ieșit cel mai mult în evidență, pe fondul cererii în creștere. Investițiile în acest domeniu vor cunoaște și în următorul interval o dinamică pozitivă pe fondul interesului românilor pentru imobiliare. Creșterea salariilor și sperăm noi același acces la creditare vor stimula în sens pozitiv avansul acestui sector”, se mai menționează în studiu.

Piața construcțiilor contribuie, în momentul de față, cu 4,6% la PIB.

Citește și: Domeniul rezidențial privat domină piața construcțiilor la începutul lui 2018

Citește și: Managerii estimeză creșterea volumului producției în următoarele 3 luni. Cum vor evolua prețurile lucrărilor din construcții

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])