Rezidențialul, singurul sector din construcții care a crescut în 2017, în timp ce piața scădea la minumul istoric din ultimul deceniu

În timp ce toate sectoarele din construcții au înregistrat scăderi în 2017, iar la nivelul pieței s-a observat un declin de 7,05%, pe segmentul rezidențial a apărut un salt de 69,7%, arată datele prezentate de președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), Laurențiu Plosceanu.

Piața construcțiilor a scăzut pe parcursul anului trecut cu 7,05% față de 2016 ajungând la 8,96 miliarde de euro, cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 10 ani.

Sectorul construcțiilor rezidențiale a fost singurul în care s-a observat o creștere de 69,7%, conform datelor ARACO, citate de Agerpres, în timp ce la nivelul lucrărilor de întreținere și reparațiilor curente a fost observată o scădere de 24,6%, pe segmentul de construcții inginerești de 21%, iar în sectorul de lucrări de reparații capitale și pe cel de construcții nerezidențiale scăderile au fost de 17,7%, respectiv de 12,6%.

În plus, ponderea construcțiilor în PIB a ajuns la 4,6%, deși reprezentanții patronatelor din domeniu sunt de părere că acest sector are potențialul de a reprezenta chiar și 9% din PIB.

De menționat este și faptul că salariul mediu brut câștigat de angajații din construcții a ajuns la 512 euro pe lună în 2017, după o creștere de 6,44% față de nivelul înregistrat în anul anterior.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])