Sectorul de construcții ar putea crește cu 3,5% în 2018. Ce se va întâmpla în 2020?

Sectorul de construcții ar putea crește pe parcursul anului 2018 cu 3,5% față de 2016, sunt de părere reprezentanții Băncii Transilvania.

Anul 2018 ar putea să aducă o creștere de 3,5% în sectorul de construcții din România, după ce în 2017 volumul lucrărilor de construcții a înregistrat un declin de 5,4% față de 2016, potrivit unei analize a Băncii Transilvania, pe baza datelor comunicate recent de Institutul Național de Statistică (INS).

„Conform scenariului maroeconomic central revizuit, sectorul de construcții ar putea crește cu dinamici medii anuale de 3,5% în 2018, 0,2% în 2019, respectiv de 1,9% în 2020, după ajustarea din 2016 și 2017”, spun aceștia.

Infografic Banca Transilvania

Reprezentanții bănci explică, totodată, creșterea lucrărilor de construcții pentru clădiri rezidențiale de aproape 70% din 2017 ca efect al evoluției determinate de majorarea veniturilor populației, Programul Prima Casă, de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și de cererea ridicată cu scop investițional pe piața imobiliară.

Experții evidențiază, de asemenea, declinul de 12,6% de la an la an, respectiv de 21,3% înregistrat la nivelul componentelor de clădiri nerezidențaile și construcții inginerești, dar și faptul că spre sfârșitul anului trecut sectorul de construcții s-a stabilizat.

„La finalul anului trecut sectorul de construcții s-a stabilizat și pare să fi schimbat trendul (din descendent în ascendent), pe fondul momentului favorabil din piața imobiliară și a reluării investițiilor publice”, au explicat reprezentanții băncii.

Infografic INS

România a înregistrat cea mai mare scădere din Uniunea Europeană la nivelul volumului lucrărilor de construcții, respectiv de 14,3%, în luna octombrie 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Eurostat. A doua cea mai mare scădere s-a observat în Spania, dar a fost de doar 1,2%. Alte scăderi mai puțin semnificative au apărut și în Franța, Suedia și Marea Britanie.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])