Tranzacții de 410 milioane de euro în primele șase luni. „Anticipăm că volumul investițional din acest an va depăși substanțial nivelul de 1 miliard de euro”

Volumul total investit în proprietăți comerciale din România s-a ridicat la 410 milioane de euro în prima jumătate a anului 2019, în creștere față de perioada similară a lui 2018, când acesta se situa în jurul valorii de 386 de milioane de euro. Luând în calcul numărul semnificativ de tranzacții care sunt așteptate să se încheie în semestrul al II-a, volumul investițional ar putea să depășească în 2019 pragul de 1 miliard de euro, conform estimărilor realizate de reprezentanții companiei de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield Echinox.

Bucureștiul a atras 40% din totalul investițiilor imobiliare din România, Capitala fiind urmată îndeaproape de orașul Cluj-Napoca (32%). Cel mai activ sector pe piața locală a fost cel al spațiilor de birouri, cu tranzacții în valoare de aproximativ 219 milioane de euro, reprezentând mai bine de jumătate din volumul total.

Cea mai mare tranzacție, ca valoare, a fost încheiată de Dedeman prin achiziția proiectului The Office din Cluj-Napoca pentru suma de 130 de milioane de euro de la NEPI Rockcastle și Mulberry Development.

Acesta a fost urmat de sectorul de retail, cu o pondere de 28% din volumul total investit în primele șase luni din 2019. Și investitorii din sectorul spațiilor industriale și logistice au fost destul de activi, la nivelul său înregistrându-se tranzacții de 72 de milioane de euro, circa 18% din total.

„Cu privire la activitatea din prima jumătate a anului, considerăm că un factor important ce a influențat negativ volumul investițional a fost reticența băncilor de a finanța astfel de achiziții din cauza incertitudinilor provocate de măsurile fiscale anunțate de Guvern la sfârșitul anului trecut”, a declarat Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets Cushman&Wakefield Echinox.

„Ulterior, Guvernul a reanalizat și a revizuit măsurile, astfel că impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decât se estima inițial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate și va permite accelerarea tranzacțiilor în cea de-a doua parte a anului. Astfel, anticipăm că volumul investițional din acest an va depăși substanțial nivelul de 1 miliard de euro”, a adăugat el.

La nivelul Europei Centrale și de Est, piața din România a atras circa 10% din volumul total de investiții de 4,1 miliarde de euro și s-a poziționat pe locul al treilea, fiind depășită doar de Cehia și Polonia.

Citește și: Prețurile apartamentelor s-au majorat în iulie. Bucureștiul, pe primul loc în clasamentul scumpirilor

Citește și: Spații de retail, stoc de peste 3,7 milioane de mp în România. Ce se livrează în a doua jumătate a lui 2019

Citește și: Piața terenurilor din Capitală. Cele mai multe tranzacții în negociere, până în 5 milioane de euro

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])