La ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” de la Timișoara, agenții participanți au pus în discuție una dintre cele mai mari ”dureri” ale breslei: lipsa reglementării profesiei.
Evenimentul ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare – Sunt Profesionist în Imobiliare”, ce a avut loc astăzi în restaurantul Sky situat la ultimul etaj al clădirii de birouri City Business Center din Timișoara, s-a bucurat de o participare numeroasă din partea agenților imobiliari din orașul de pe Bega.
După prima prezentare, susținută de Radu Andrei, product manager agenții în cadrul Imobiliare.ro, agenții imobiliari timișoreni au adus în discuție una dintre cele mai mari ”dureri” ale breslei: lipsa reglementării profesiei.
Și pentru că participanții au întrebat public dacă portalul Imobiliare.ro nu s-ar putea erija într-un purtător de cuvânt al agenților imobiliari în fața forurilor legislative și a autorităților, Adrian Erimescu, CEO al Imobiliare.ro, a luat cuvântul. ”Legiuitorul spune că nu poate el organiza o breaslă și dă exemplul altor meserii, precum notarii, arhitecții sau evaluatorii, care s-au organizat singure. Primul pas ar fi ca și agenții imobiliari să adopte un standard comun de lucru. Putem apoi merge împreună la legiuitor cu acest standard”, declară Adrian Erimescu, care a făcut și o dezvăluire, în premieră. ”Vine în curând și vremea când ne vom întâlni cu voi și vom discuta despre acest standard de lucru, despre acest minimum de nivel de servicii pe care un agent imobiliar care o să lucreze cu Imobiliare.ro trebuie să-l ofere și acela o să genereze mai mulți clienți mulțumiți și sper să coaguleze breasla. ”
Despre coagularea breslei imobiliare a vorbit și Alis Brebu, coordonatoarea Clubului Profesioniștilor în Imobiliare. ”Este necesară crearea unei comunități imobiliare unite, închegate, iar viziunea acestui eveniment, «Clubul Profesioniștilor în Imobiliare» este strâns legată de încercarea de a închega această comunitate la nivel local și național, pentru ca pe termen lung să capete forța necesară să spună lucrurile așa cum sunt, să aibă o viziune coerentă care să poată fi luată în considerare de către autorități.”
În completarea celor doi, Claudiu Popovici (foto), managing partner în cadrul companiei Corporate Performance Solutions, în trecut director de vânzări regional la companii precum UPC și Philips România , a prezentat un model grafic pentru ca participanții să înțeleagă mai bine provocările care există atunci când te înhami la un efort de reglementare a unei bresle.
Imaginați-vă trei cercuri concentrice. În cel mai mic cerc, cel din centru, se află ”caii de povară”, după cum i-a denumit Claudiu Popovici, adică acei agenți imobiliari care creează structurile care să elaboreze un cod de conduită și un standard profesional. ”Caii de povară”, care reprezintă aproximativ 10% din totalul unui grup profesional – în cazul nostru, agenții imobiliari – prestează de cele mai multe ori muncă voluntară și sunt supuși unor presiuni despre care vom vorbi un pic mai jos.
În al doilea cerc concentric se află ”sponsorii morali”, adică acei agenți care susțin inițiativele ”cailor de povară”, însă care nu se implică în elaborarea acestor inițiative. Dintre ”sponsorii morali” pot fi recrutați noi ”cai de povară”, caz în care cei vechi se vor retrage în rândurile ”sponsorilor morali”.
În fine, în al treilea cerc se află ”nehotărâții”, din rândul cărora se pot recruta ”sponsori morali”, însă care, prin indiferența sau chiar atacarea inițiativelor ”cailor de povară”, pot pune o asemenea presiune asupra acestora din urmă încât să-i determine să renunțe.
”Trebuie să vă puneți un orizont de timp de vreo 10 ani pentru a reuși, ca să nu fiți dezamăgiți că după doi ani nu s-a schimbat nimic”, le-a spus Claudiu Popovici celor prezenți.
Poze de la eveniment găsiți aici.