Toate serviciile sub un singur acoperiș. Aceasta pare a fi rețeta succesului pentru un broker de credite. Se poate aplica și la brokerii imobiliari?
Am întrebat-o pe Anca Bidian, proprietara companiei de brokeraj de credite Kiwi Finance, care aul trecut a intermediat împrumuturi în valoare de 100 de milioane de euro, de ce ar apela un client la un broker de credite și nu ar merge direct la bănci să obțină un împrumut pentru achiziția unei case.
”E ca și cum aș întreba de ce te duci la supermarket și nu te duci să-ți cumperi fiecare produs de la poarta fabricii. Noi lucrăm cu 38 de bănci, ce ar însemna să umbe clientul la toate băncile?”, spune Anca Bidian.
Mai mult decât economisirea timpului, în cazul creditelor ipotecare, este vorba și de obținerea punctajului necesar calificării pentru obținerea unui împrumut. De pildă, cu cât un client se duce să întrebe la mai multe bănci, cu atât acest punctaj scade. ”Indicatorii de scoring scad pe măsură ce îți faci câte un prescoring la fiecare bancă. Nu multă lume șite acest lucru. Dacă începi să-ți cauți oferte de aici de la Moșilor, că avem toate băncile (Calea Moșilor din București, zonă în care Kiwi Finance are sediul – n.red.) și până la Obor (Piața Obor, situată la 1,5 km de sediul companiei – n.red.) și te întorci, nu te mai califici la nicio bancă, îți scade punctajul doar pentru că ai întrebat și ți-a făcut cineva un calcul și că a interogat Biroul de Credit”, explică Anca Bidian.
Alte motive care aduc clienții către brokerii de credite sunt faptul că acesta din urmă nu este plătit de cel care solicită împrumutul, ci de către bancă și gestionarea dosarului propriu-zis, de care se ocupă tot brokerul.” În relația cu o bancă, toată această gestionare, până la finalizarea tranzacției, o asigurăm noi și chiar e un serviciu apreciat de clienți”, spune proprietara Kiwi Finance, întrebându-se apoi retoric: ”De ce s-ar duce un client să se chinuie, când are toate serviciile într-un loc?”