Cea mai frumoasă clădire rezidențială, o casă tradițională

În cadrul Anualei de Arhitectură 2016, sea mai frumoasă clădire rezidențială realizată anul trecut a fost desemnată o casă tradițională din Alexandria, Teleorman.

Casa amintiriÎn cadrul Anualei de Arhitectură la secțiunea “Arhitectură rezidențială – locuințe individuale”, susținută de companie Wienerberger, Ordinul Arhitecților din România – filiala București a oferit un premiu și două nominalizări. „Casă de amintiri” este proiectul care a luat premiul secțiunii. Arhitectul Simona Pribeagu Schmid a propus un proiect de casă tradițională amplasat pe locul unei clădiri mai vechi. Totul a fost realizat cu un buget redus.

Printre nominalizații acestei secțiuni se numără și „Casa J”, un proiect de renovare a unei case vechi semnat de biroul Beros Abdul +. Casa pune foarte mult accent pe soluții ecologice fiind dotată cu 40 mp de panouri fotovoltaice, panouri solare pentru încălzirea apei menajere, opțiuni de recuperare a apelor pluviale și produse care să asigure o izolare termică optimă.

Lama Arhitecture a reușit să obțină o nominalizare la secțiunea „Arhitectură rezidențială” cu un proiect de casă amplasat pe un teren cu o lățime de doar 4,5 metri. La categoria locuințe colective a fost acordată o nominalizare pentru proiectul Batiștei Apartments proiectat de ADNBA.

Juriul Anualei de Arhitectută București 2016 a fost constituit din arhitecți străini și români apreciați în mediul international în zona construcțiilor, a dezvoltării urbane și a designului. Anuala de Arhitectură București 2016 a venit și cu elemente de noutate, dincolo de competiția de arhitectură propriu-zisă. Astfel, Ordinul Arhitecților din România – filiala București, a intreprins lucrări de salvare a grădinii Casei Universitarilor – spațiu de expunere a panourilor cu lucrările înscrise în concurs – , prin redescoperirea unor alei vechi îngropate în pământ, refacerea altora, precum și reabilitarea unor dispozitive de loisir originale ale vechii grădini bucureștene.

Printr-o serie de intervenții efectuate la nivelul dalajului, arhitecții au transformat acest spațiu într-o Gradină Alfabet inedită, unde pot fi descoperite 11 alfabete diferite din cultura universală traduse în alfabetul latin pornind de la limbajul semnelor Braille și până la alfabetul chirilic, hindus, arab sau hieroglific. Astfel, Grădina Casei Universitarilor devine prima grădină din România în care poți descoperi elemente din cultura altor civilizații.