Tagor vrea să cumpere active imobiliare toxice

Tagor, dezvoltatorul imobiliar care colaborează în România cu fondul britanic Patron Capital, a lansat o nouă operaţiune în România, Tagor Asset Management.

Tagor - Ofer Lieberson Cu o valoare totală a creditelor neperformante acordate populaţiei şi firmelor estimată la aproximativ 10 miliarde de euro, băncile din România sunt nevoite să găsească soluţii pentru a reduce provizioanele şi a vinde garanţiile preluate în contul creanţelor.

În martie, la ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” desfășurat la București, reprezentanții băncilor spuneau că apartamentele executate silit sunt o bună oportunitate pentru brokerii imobiliari. ”Stocul de imobile aflate în executare este unul important la nivel de sistem bancar, reprezintă în sine o oportunitate. Este un volum semnificativ din totalul pieței, imobilele aflate în executare reprezintă un potențial important, pe care agențiile imobiliare nu l-au valorificat încă”, declara Bogdan Tudor, Head of Credits & Cards Follow-up Retail Banking în cadrul Credit Europe Bank, prezent la CPI.

Potrivit reprezentanților Tagor Asset Management, cea mai mare problemă a băncilor este reprezentată însă de garanțiile pentru împrumuturile acordate de companii. „Cea mai mare problemă a băncilor nu o reprezintă neapărat vânzarea miilor de apartamente depuse garanţie pentru credite ipotecare, ci garanţiile pentru împrumuturile contractate de companii şi mă refer aici la terenuri de dimensiuni mari, proiecte rezidenţiale sau comerciale neterminate, facilităţi de producţie sau logistică cu utilitate unică şi aşa mai departe”, a explicat Ofer Lieberson (foto), proprietarul Tagor Asset Management (TAM).

Potrivit reprezentanților săi, TAM dispune de experienţă de business şi susţinere financiară de la fonduri internaţionale precum Patron Capital, din Marea Britanie, cu active de peste 2,5 miliarde euro, şi este gata să achiziţioneze activele imobiliare toxice şi creditele neperformante ale băncilor, aducându-le astfel lichiditate imediată şi economii consistente

„Băncile au început să intre în posesia a tot mai multe active depuse garanţie pentru neperformante şi acesta nu este, cu siguranţă, obiectul lor de activitate. Tagor Asset Management, în parteneriat cu Patron Capital şi cu alte fonduri, are experienţa şi susţinerea financiară necesare şi suficiente pentru a achiziţiona sau a administra activele imobiliare aflate în proprietatea băncilor astfel încât să-şi cureţe portofoliile şi să recupereze provizioanele. Venim cu o experienţă semnificativă în domeniul imobiliar şi resurse financiare substanţiale”, spune Ofer Lieberson.