Care sunt soluțiile oferite de agenții și brokerii imobiliari la încerările clienților de a nu plăti agenției comisionul datorat pentru serviciile prestate?
Circa 32% dintre românii care caută o locuință online și găsesc un anunț care îi interesează încearcă să evite discuția cu reprezentanții unei agenții imobiliare și să ajungă direct la proprietar. Unii caută în numeroase surse încercând să identifice anunțul publicat de proprietar, alții află adresa apartamentului sau casei de care sunt interesați și merg acolo fără agent pentru a încerca să intre în contact cu proprietarul sau chiar merg la o vizionare pentru ca mai apoi să îi propună vânzătorului o discuție privată. Alții recurg la metode extreme pentru a nu lucra cu un agent, inclusiv să viziteze zona, pentru că nu au adresa exactă și să încerce să identifice singuri proprietatea aflată la vânzare și vânzătorul vorbind cu vecinii.
Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Imobiliare.ro și prezentat recent în cadrul CPI București, ultimul eveniment din seria ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” din acest an. Cum era de așteptat, subiectul ”fentării” agentului, a scoaterii lui din ecuația unei tranzacții imobiliare – banii pe care un agent sau un broker imobiliar îi obține în urma încheierii unei tranzacții imobiliare vor reprezenta întotdeauna un subiect mult mai interesant decât oricare altul, cum ar fi, de pildă, educația profesională continuă, profesionalizarea pieței rezidențiale sau evoluția prețurilor pe un segment sau altul – a generat un larg interes și pe platforma hub.imobiliare.ro, iar acest aspect a reieșit și din numărul mare de comentarii generat de articolul în care au fost relatate rezultatele studiului menționat.
Redăm în cele ce urmează câteva dintre cele mai interesante comentarii, dar le puteți citi pe toate AICI.
” Sunt de părere că «țepele» în România vor continua atât timp cât agenții imobiliari și munca pe care o desfăsoară ei nu este reglementată printr-o lege, ca orice meserie și atât timp cît noi, colegii din breaslă nu avem un ghid al acestei meserii. Încă lucrăm după ureche, nu suntem uniți și asta transformă mediul imobiliar într-o junglă din care iese invingător cel care a fost mai șmecher. Clienții, majoritatea, vin cu pretexte , unii dintre clienți își doresc serviciile agențiilor, dar adevărul este că ei au fost invătati să fenteze agenții de către unii din colegi, de către angajați ai agenției care au acceptat să se preteze la a lua o parte de comison doar ei , fără a mai percepe întreg comisionul datorat agenției și de către de vidul legislativ, de mass-media care un timp îndelungat a promovat acest tip de comportament (anii 2008-2015)”, crede Călin de la Licarom Imobiliare din Brașov.
Există însă cazuri în care chiar dacă agenția nu percepe de loc comision uneia dintre părți, acea parte tot nu vrea să lucreze cu o companie de consultanță imobiliară, unii dintre agenți explicând această atitudine prin speranța clientului că poate obține un discount direct de la dezvoltator sau proprietar dacă nu lucrează printr-o agenție imobiliară.
Unele voci susțin că ar trebui implementată o lege prin care agentul imobiliar să fie protejat în cazul în care clienții nu mai vor să achite comisionul datorat pentru serviciile oferite
”Când un client vine la agenția imobiliară să-și vândă proprietatea, fă-i pe loc un contract în vederea vânzării și apoi îți faci treaba cu publicitatea. Când te sună un client care dorește să vadă o anumită proprietate , cheamă-l la agenție, fă-i un contract de vizionare prin care faci dovada că această proprietate a fost văzută de el cu agenția. Dacă nu-ți achită comisionul atunci când devine exigibil, poți să-l chemi în judecată prin care soliciți obligarea lui la plata comisionului și a cheltuielilor de judecată aferente. Deci nu este nevoie de o lege care să protejeze agentul imobiliar”, spune Radu Constantin, reprezentant al agenției imobiliare Tial din Târgoviște.
Așadar, o eventuală lege care să reglementeze breasla nu este o soluție pentru toți profesioniștii în imobiliare.
”Din câte știu, nu există o astfel de lege nicăieri în lume. Așadar, din punctul meu de vedere, este strict problema noastră dacă reușim să transmitem clienților doza de încredere de care au nevoie pentru a vedea valorea adusă de agent și motivul pentru care agentul percepe comision și el este de acord să plătească. Trebuie înțeles ca noi agenții nu vindem case; casele le vând proprietarii, iar noi agenții vindem servicii. Atât timp cât serviciile sunt de calitate, și comisioanele aferente vor fi încasate”, este de părere Mircea Vințeanu, reprezentant al Elite Imobiliare.
Reprezentarea exclusivă este văzută de unii dintre agenți drept soluție la toate aceste neplăceri și dificultăți.
” Sunt de acord că este foarte greu să fii imparțial ca agent imobiliar atunci când faci o intermediere. Într-adevăr, varianta cea mai fairplay ar fi să se meargă exclusiv pe reprezentare, fie că vorbim despre reprezentarea vânzătorului sau a clientului cumpărător. Cred că doar în situația asta se poate apăra într-adevăr interesul celui pe care-l reprezinți. Acest model funcționează de foarte mult timp în piețele maturizate din Occident, dar la noi se practică destul de izolat din păcate și asta cred că se datorează mentalului românesc, care nu este emancipat. Aici regăsim eterna problema a românului care crede că se pricepe la toate, de la reparat mașina de spălat și până la a-și evalua singur proprietatea pe baza unui ochi aruncat în fugă pe net”, consideră Silviu Daniel, reprezentant al agenției Acasă Imobiliare din Galați.