Ce soluții au găsit agenții imobiliari constănțeni la problemele care le-au fost supuse atenției de către reprezentanții Imobiliare.ro?
Evenimentul ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” desfășurat la Constanța,pe 16 iunie, a debutat cu o întrebare din partea lui Alis Brebu, coordonatoarea seriei de manifestări CPI: ”Care credeți că sunt avantajele Constanței?”. Brokerii prezenți în sală au identificat mai multe atuuri ale orașului de la malul mării, printre care se numără piața imobiliară activă, caracterizată prin cumpărători din toată țara; litoralul în sine; prezența semnificativă a dezvoltatorilor de locuințe; portul și dimensiunea mare a comunității.
Întrebarea adresată agenților în debutul întâlnirii a prefațat ceea ce avea să urmeze: Radu Andrei, product manager agenții în cadrul Imobiliare.ro, le-a adresat celor prezenți o provocare, ce a constat în găsirea de soluții, prin metoda ” Il n’y a qu’à” (”Trebuie doar să”) – presupune descompunerea unei probleme mari în probleme mai mici, cu soluții mai ușor de găsit –, pentru trei dintre cele mai des semnalate dificultăți pe care agenții imobiliari le-au întâmpinat în folosirea portalului imobiliar, cu efecte asupra experienței vizitatorilor: anunțurile expirate, poziționarea greșită pe hartă și lipsa posibilității clientului potențial de a obține o recomandare pentru un agent imobiliar din partea portalului.
Cele trei probleme au fost repartizate câte unui grup de brokeri imobiliari, care au aplicat metoda menționată mai sus pentru a descoperi soluții. Primul grup, care a primit provocarea anunțurilor expirate, a descompus această problemă în următoarele subprobleme: faptul că agentul nu gestionează anunțurile, existența de anunțuri-capcană (pe care unii agenți le lasă în portal pentru a racola clienți, cărora le propun apoi alte proprietăți) și cantitatea prea mare a informațiilor. Soluțiile găsite la aceste probleme au fost setarea unui termen automat de expirare, caz în care portalul ar urma să anunțe din timp agenția că anunțul urmează să expire; calificarea anunțurilor în funcție de feed-back-ul venit de la client, prin acordarea unei note de către acesta și crearea unei categorii distincte pentru anunțurile care prezintă oferte exclusive.
Al doilea grup, care a avut de rezolvat problema poziționării greșite pe hartă, a identificat, de asemenea, câteva subprobleme: proprietatea poate fi situată la granița mai multor zone din hartă; lipsa exclusivității cu proprietarul și absența unui contract încheiat cu acesta duc la teama de un ”atac” lipsit de fair play din partea competiției – dacă vede unde este poziționată proprietatea, un agent concurent poate interveni și ”sufla” afacerea celui care postează anunțul –,precum și faptul că vizitatorii nu cunosc suficient de bine orașul astfel încât să-și de seama de diversele subpiețe existente în oraș, fiecare cu prețurile și caracteristicile ei. Dacă la prima subproblemă soluția este una dificil de realizat, tehnică, la următoarele două rezolvările țin de capacitatea agentului de a încheia contracte de reprezentare cu proprietarul și de a oferi consultanță clienților din afara orașului – un grup de cumpărători potențiali important în Constanța.
Astfel ajungem la cea de-a treia problemă, recomandarea unui agent de către portal. Reprezentanții celui de-al treilea grup au identificat subproblemele sub forma câtorva întrebări: ”De ce ar cere vizitatorul o recomandare de agent din partea Imobiliare.ro?”, ”Pe ce criterii ar recomanda Imobiliare.ro un agent?” și ”Cine garantează specializarea agentului imobiliar pe o anume nișă a pieței?”.
Răspunsul la prima întrebare este că vizitatorul ar cere recomandarea Imobiliare.ro din mai multe motive: nu cunoaște suficient de bine piața, nu are timp să caute el însuși un agent sau nu a găsit ce dorea. La a doua întrebare, specializarea unui agent pe un anumit segment de piață, pe un anume tip de locuință sau pe o anumită zonă este principalul criteriu de la baza unei recomandări. Această specializare, care ar fi menționată la crearea contului pe portal de către agent, ar urma să fie garantată prin atașarea la profil a diplomelor, acreditărilor și certificatelor profesionale obținute anterior de agent, precum și a link-urilor către instituțiile care au eliberat aceste acte.