Am stat de vorbă cu antreprenorul timișorean, dezvoltator al unor clădiri office devenite repere, despre experiența sa cu agenții imobiliari din segmentul rezidențial.
Ca orice persoană care vrea să-și cumpere o casă – sau să-și vândă locuința –, și Ovidiu Șandor, antreprenor, dezvoltator, alături de fondul de investiții NEPI, al parcurilor office City Business Centre din Timișoara și The Office din Cluj, a avut de-a face cu agenți imobiliari.
Antreprenorul spune că, în privința brokerilor imobiliari, a avut două genuri de experiențe: cu agenții imobiliari din România și cu agențiile imobiliare din Suedia, țară în care a locuit pentru o vreme. ”Am comparat serviciile prestate de agenția imobiliară în Suedia – nu întâmplător spun «agenția» și nu «agentul» – , cu serviciile prestate de agenții imobiliari din România – și nu întâmplător spun «agenți» și nu «agenție»”, spune Ovidiu Șandor (foto stânga).
În Suedia, omul de afaceri a vrut să vândă un apartament, moment în care a apelat la o agenție imobiliară. ”Agenția a prestat o gamă întreagă de servicii: a venit, a văzut locuința, apoi ne-a transmis că o poate marketa către un anume tip de client, cu o anumită valoare de piață”, povestește antreprenorul, adăugând că reprezentanții agenției au identificat și câteva mici lucrări de renovare care, odată făcute, au crescut prețul de vânzare cu de trei ori suma investită în ele.
A urmat vizionarea apartamentului. ”Într-o duminică, la o anumită oră, au fost invitați toți clienții potențiali. Pentru această vizionare au făcut ceea ce se numește «home styling»: au reorganizat lucrurile în casă, au scos anumite obiecte de mobilă ca să creeze mai mult spațiu. În cazul nostru, întrucât ținteau o familie cu copii, au amenajat un colț în acest sens, au adus câteva obiecte decorative, au creat un fel de scenografie pentru apartament, atunci au și fotografiat locuința”.
După vizionare, au fost câteva familii interesate, iar agenția a organizat un fel de licitație între ele. ”În final, am ales să vindem către o anumită familie, agenția a luat legătura cu banca noastră, cu cea a cumpărătorului, a întocmit contractul de vânzare-cumpărare, ne-a chemat pe toți la bancă în momentul în care actele erau pregătite, noi am semnat. Tot agenția s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă înregistrări la autorități. Pentru toată lumea a fost un proces extrem de simplu: și pentru noi și pentru cumpărători. Agenția a creat plusvaloare pentru noi, întrucât am putut vinde apartamentul la un preț mai mare decât dacă am fi încercat să vindem singuri, plus că a fost un demers foarte facil din perspectiva timpului”, explică Ovidiu Șandor.
Comisionul agenției a fost un procent din prețul de vânzare, la care s-a adăugat un bonus, întrucât suma a depășit un anumit plafon. Așadar, faptul că a fost obținut un preț mai mare a fost benefic atât pentru client, cât și pentru agenție. ”Comisionul este perceput de la cel care angajează agenția, iar asta depinde de piață. Atunci când este o piață a vânzătorului, cu multă cerere și puțină ofertă, iau comisionul de la cumpărător; când este una a cumpărătorului și sunt multe locuințe la vânzare, lucrează cu vânzătorul. Este logic, lucrează cu partea care are mai multă nevoie de ajutor”, spune Ovidiu Șandor, care crede că, în România, agentul are mai mult un rol de interemdiere. ”Agentul are «secretul» număr al vânzătorului sau «secretul» număr al potențialului cumpărător și îi face pe cei doi să se întâlnească, ceea ce nu înseamnă neapărat o foarte mare plusvaloare. Agenția imobiliară ar trebui să înțeleagă cum poate să-și lărgească spectrul de servicii, așa încât să ajungi într-o situație în care nici nu poți să-ți imaginezi că îți asumi tu, client, bătaia de cap să promovezi apartamentul, să cauți potențiali cumpărători, să te ocupi de acte, pentru că există cineva care, pentru o sumă rezonabilă de bani, poate face treaba asta mai bine decât tine și poate să-ți genereze un preț de vânzare mai mare sau un preț de cumpărare mai mic.”.
Ovidiu Șandor spune că a avut și în România parte de experiențe fericite în privința colaborării cu agenții imobiliari. ”Am avut în România o experiență extrem de fericită, în momentul în care am căutat să cumpărăm o casă. La primele contacte, prețul cerut era mult dincolo de ce consideram noi că e rezonabil. Agentul a fost extrem de abil în a înțelege că ceea ce ofeream noi era de fapt prețul corect și a lucrat luni de zile ca să convingă vânzătorii de acest fapt”, povestește antreprenorul. ”Am avut și experiențe în care nu am simțit plusvaloarea adusă de agent. Folosesc acest cuvânt, plusvaloare, pentru că asta este ceea ce trebuie să creeze orice business. Orice agent trebuie să se întrebe cu ce poate el contribui pentru a majora nu neapărat valoarea tranzacției, ci și alte aspecte: simplitate în plus, confort în plus.”