Cum să devii broker imobiliar: programe de internship

Compania de consultanță imobiliară CBRE a desfășurat în vara acestui an un program de internship ce s-a finalizat cu angajarea a cinci ”juniori”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-real-estate-price-trend-d-houses-rising-arrow-reflective-floor-image32851688Iulian Niculae, owner Victoria Consult, povestea luna trecută, la evenimentul ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare” de la Constanța, cum a ajuns să lucreze în imobiliare. ”Toți agenții stăteau la o masă și răspundeau, pe rând, la telefon. În prima zi, mie nu mi-a venit rândul: am fost să iau pizza, suc, merdenele și covrigi pentru colegi”, își amintește broker-ul imobiliar prima sa zi de muncă în imobiliare, de care îl despart azi mai bine de 20 de ani.

Probabil că expereințe asemănătoare celei trăite de Iulian Niculae în prima sa zi de lucru ca agent imobiliar au trăit cei mai mulți dintre brokerii care și-au început activitatea în anii ´90. După 25 de ani de la Revoluție, lucrurile s-au schimbat și astăzi putem vorbi despre programe de internship în cadrul companiilor de consultanță imobiliară. Este adevărat, acest tip de pregătire nu se bucură de o răspândire prea largă printre companiile din branșă, deși domeniul ”tranzacții imobiliare” se bucură de un interes în creștere în piața muncii. Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2013 lucrau, în acest domeniu, 35.300 de persoane, în creștere față de 2012 (31.400 de persoane) și 2011 (30.600 de persoane).

Există și companii care acordă atenție internship-ului. De pildă, CBRE România a anunțat angajarea a cinci colegi noi, în departamentele birouri, retail, evaluare si financiar, în urma programului de internship „Junior Academy”, ediția 2014. Programul de internship a reprezentat o premieră atât pentru CBRE România, cât și pentru filialele CBRE din regiune, care își propun să reproducă modelul conceput în România.

Proiectul de internship „Junior Academy” s-a derulat în perioada aprilie-august 2014 și a reprezentat o oportunitate pentru studenți în an terminal și pentru proaspăt absolvenți de a cunoaște din interior industria consultanței imobiliare.

Programul s-a lansat prin prezentarea companiei, în fața studenților de la SNSPA și de la ASE, a oportunităților de angajare și a diverselor tipuri de consultanță imobiliară. După verificarea și evaluarea cererilor de înscriere în program, au fost selectați participanții, în total 14. De remarcat este că printre aceștia s-a numărat și un angajat al CBRE, cu o vechime de cinci ani, interesat de unul dintre posturile disponibile prin program.

Pe parcursul lunilor iunie, iulie și august, juniorii au avut parte de activități la sediul central, la sediul secundar din Sun Plaza, pe teren, precum și de activități coordonate de către fiecare șef de department. În a doua etapă, în funcție de opțiunile juniorilor și de deciziile șefilor de departament și ale coordonatorilor de program, participanții au fost împărțiți pe departamente, unde au luat parte la activitățile de zi cu zi, sub coordonarea șefilor de departament și în colaborare cu personalul CBRE.

„Sunt încântat că după trei luni de testări am selectat cinci tineri cu potențial fantastic de creștere în echipa CBRE. Toți cei înscriși în program au fost candidați remarcabili, am descoperit mult entuziasm și dorință de învățare. Vom continua acest proiect anul viitor și ne dorim să ajungem să prezentăm lumea CBRE și sectorul imobiliar corporate către cât mai mulți studenți din București, dar și din țară”, spune Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE România.

În urma evaluării finale, cinci juniori au primit oferte de angajare și în acest moment aceștia sunt angajați cu normムîntreagムai CBRE: un junior broker la departament Birouri, doi junior brokeri la departament Retail, un junior valuer la departament Evaluare. Angajatul CBRE înscris în program a fost promovat că junior în departamentul Financiar. Pentru anul 2015, CBRE România plănuiește extinderea programului către alte universități din capitală și eventual din marile centre universitare din țară.