Cum să investești în rezidențial. Episodul 1: Londra

La sfârșit de an, CPI prezintă un nou serial, care își propune să vă informeze despre condițiile investiționale din cele mai puternice piețe imobiliare ale lumii.

apartamente londraUn broker imobiliar care cunoaște nu doar piața din România, ci și condițiile din real estate-ul internațional va face, cu siguranță, o impresie bună în fața clientului potențial, mai ales dacă acesta provine dintr-o țară cu un segment imobiliar matur. În plus, în momentul în care un client se plânge de nivelul prețurilor sau al taxelor din România, îi puteți prezenta care sunt realitățile din acest punct de vedere în piețele consacrate. Nu uitați să menționați și care sunt randamentele pe care le poate obține din închirieri pe piața din România (vezi link la finalul articolului), în cazul în care clientul achiziționează în scop investițional.

Primul episod al seriei de față este dedicat pieței imobiliare din Mare Britanie, cu accent pe Londra, oraș considerat un ”punct fierbinte” pe harta investițiilor imobiliare din această țară, potrivit unui studiu realizat de compania Landcorp International.

În perioada august 2013-august 2014, prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut cu 11,7%, iar prețul mediu al unei locuințe era, în august, 274.000 de lire sterline (aproximativ 345.000 de euro). Randamentul brut obținute din închirieri (înainte de plata ratelor la creditul folosit pentru achiziție și/sau al costurilor de întreținere) este de 13,4%, o valoare mare, însă pe care reprezentanții Landcorp International nu o văd continuând și în 2015. ”Proprietarii prevăd pentru 2015 continuarea ritmului lent de creștere a chiriilor”, spune David Newnes, director al companiei imobiliare Your Move, precizând că nivelul chiriilor se va aprecia cu 1,8% în următoarele 12 luni, sub nivelul țintit al inflației pentru această perioadă.

Londra, punctul fierbinte

 Prețurile pe segmentul rezidențial londonez cresc cu 20% pe an, potrivit Landcorp International. Prețul unei proprietăți tipice din capitala Regatului Unit este de 514.000 de lire sterline (aproximativ 645.000 de euro), în timp ce nivelul anual al chiriei variază între 14.226 de lire (circa 17.900 de euro) în Bexley și 39.112 de lire (49.100 de euro) în Chelsea.

La începutul acestui an, în ianuarie, Londra era considerată drept cea mai bună destinație imobiliară pentru investitorii străini. ”Este foarte ușor să investești în Londra, nu sunt restricții, regimul fiscal este bun pentru investitorii străini. În plus, este un oraș internațional,astfel că atrage mulți bani de la investitori europeni, din Orientul Mijlociu sau din Asia”, spunea James Fetgatter, chief executive al Asociației Investitorilor Străini în Real Estate (AFIRE), organizație ce numără membri din 21 de țări.

În ciuda acestei abordări optimiste a șefului AFIRE, reprezentanții Landcorp International spun că este riscant să investești, în acest moment, în piața rezidențială londoneză: ”Investiția pe termen lung ar putea aduce un randament bun, dar ai nevoie de «buzunare adânci», în condițiile în care cererea depășește oferta din oraș. Piața este în curs de stagnare. Pe scurt, piața rezidențială londoneză este suprasaturată și susținută artificial de investitori străini. Investiți cu precauție!”

Condiții de vânzare-cumpărare în Marea Britanie

 Pentru proprietățile care costă mai mult de 125.000 de lire sterline (circa 157.000 de euro), cumpărătorul trebuie să plătească o ”taxă de timbru”, care variază, în funcție de prețul proprietății, între 1% și 4%.

Avansul minim pentru obținerea unui credit ipotecar este de 5% din valoarea proprietății, dar la acest procent cumpărătorul are o listă extrem de redusă de instituții financiar-bancare la care se poate împrumuta. În cazul în care avansul este de 10%, lista crește, iar la 25% avans apar ofertele cu adevărat competitive.

Vânzarea unei o a doua proprietăți înseamnă automat și plata unei taxe pe câștigurile de capital. Valoarea acesteia este de 18% sau de 28%, în funcție de categoria fiscală în care se încadrează vânzătorul.