”În IT și imobiliare, inima îți bate mai tare”

Cât de important este networking-ul pentru antreprenorii din imobiliare aflați la început de drum.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-networking-business-heart-logo-network-shape-vector-design-image39164225În 2010, Dumitru Sîrbu, pe atunci student în anul doi la Facultatea de Construcții Civile și Industriale și agent imobiliar începător, participa la ”Clubul Profesioniștilor în Imobiliare”. ”Investeam deja foarte mult în dezvoltare personală: eram interesat de public speaking, eram membru la Toastmasters, eram în organizația studenților basarabeni, făceam mult voluntariat. Mi se părea ceva normal să ies în fața sălii și să zic ce fac eu și ce apreciez la evenimentul respectiv. S-a întâmplat că numai eu am făcut acest lucru atunci, la acel CPI, și de atunci m-a ținut minte toată lumea care era la acel eveniment. Acolo i-am cunoscut pe Victor Zaharia și pe Adrian Erimescu”, povestește Dumitru.

Aceste două noi contacte urmau să-i aducă lui Dumitru două colaborări din care a învățat multe: Victor Zaharia, pe atunci branch manager la Coldwell Banker Opera, i-a propus, trei luni mai târziu, un job în cadrul filialei pe care o conducea, iar cu Adrian Erimescu, CEO și cofondator al Imobiliare.ro, avea să lucreze trei ani mai târziu, în 2013.

” La o săptămână după terminarea facultății, m-am întâlnit cu Adrian Erimescu, voiam să mă sfătuiesc cu el legat de direcția pe care să o apuc: să merg la o companie de consultanță în real estate-ul comercial sau în IT, pentru că începuse să-mi placă, aveam mulți prieteni care lucrau la Bitdefender, Oracle, Google”, povestește Dumitru Sîrbu. ”Nu știam prea clar ce vreau, mi-a fost și rușine după acea întâlnire.”

dumitru-11În cele din urmă, Dumitru (foto stânga) s-a hotărât că vrea să îmbine imobiliarele cu IT-ul, tot în urma unei întâlniri care avea să-i marcheze evoluția profesională ulterioară. ”În perioada respectivă l-am cunoscut și pe Vlad Stan (fondatorul Bucharest Hubb – n.red.), la un eveniment Startup Weekend. El mi-a aprins așa o scânteie, o dorință pentru antreprenoriatul online”, explică el.

Tot la Startup Weekend i-a cunoscut și pe cei care aveau să-i devină parteneri în dezvoltarea CRM REBS. ”În 2012, am fost la un eveniment Startup Weekend, acolo i-am cunoscut pe viitorii mei parteneri în REBS: Felix Kerekes și Cătălin Pintea. Acolo, în 60 de secunde trebuie să prezinți ideea ta, la fel fac și alții, iar top 10 idei care primesc voturi din sală își vor crea echipe și vor implementa în 56 de ore business-ul respectiv. Am prezentat ideea, era vorba despre un proces de automatizare în imobiliare”, își amintește Dumitru. ”Am susținut prezentarea, și, după două minute, au venit la mine niște băieți zdraveni, înalți și m-au întrebat cum de am îndrăznit să le fur ideea. M-am uitat la ei pe foaie, era practic aceeași prezentare. Nu numai că era aceeași idee, dar era și același slogan. Aceasta a fost prima interacțiune cu partenerii mei, apoi eu am mers la imobiliare.ro, ei s-au ocupat de alt proiect, apoi ne-am reunit în REBS.”

Într-adevăr, în ianuarie 2013, Dumitru începea o colaborare, în calitate de consultant, la Imobiliare.ro, pentru dezvoltarea unui produs. ”Am lucrat cu Radu Andrei (product manager la Imobiliare.ro – n.red.)foarte mult, este o persoană extraordinară, am învățat foarte mult de la el pe partea de dezvoltare de produs, iar de la Adrian Erimescu am învățat la fel de mult pe partea de business”, spune antreprenorul, care a demarat, în noiembrie 2013, dezvoltarea propriului software CRM, alături de partenerii săi Felix Kerekes și Cătălin Pintea.

Toate acestea nu ar fi fost însă posibile fără networking-ul din vremea studenției. ”Am un sfat pentru antreprenorii la început de drum: să meargă la toate evenimentele, la absolut toate. Când treci prin toate organizațiile studențești – măcar odată, că nu strică – cunoști lumea din mai multe domenii și vezi care-ți aprinde o flacără. Simți, îți bate inima mai tare – așa am simțit eu în IT și în imobiliare”, spune Dumitru Sâbu. ”Astfel poți alege evenimentele din domeniul despre care simți că e al tău. Acolo sigur cunoști oamenii cei mai buni din acel domeniu, iar eu știu din proprie experiență că liderii dintr-un anumit domeniu sunt cei mai deschiși în a împărtăși informațiile și know-how-ul.”