Lecții de real estate de la incași

Ce a învățat un angajat al Coldwell Banker Real Estate LLC în timpul concediului său în Machu Picchu.

800px-Machu_Picchu_early_morningChiar dacă sunteți în concediu, este bine să vă mențineți atenția trează și să observați, din perspectivă imobiliară, tot ce vă înconjoară. Este ceea ce a făcut Kalpana Krishna-Kumar, project specialist – digital marketing în cadrul Coldwell Banker Real Estate LLC (SUA) atunci când și-a îndeplinit visul de a călători în Peru, pentru a vizita vechile așezări incașe, inclusiv faimosul Machu Picchu (foto stânga, sursa) .

Kalpana Krishna-Kumar s-a întors din concediu și a scris ceea ce a învățat sub forma unor lecții de real estate de la incași. Iată-le:

LOCAȚIE, LOCAȚIE, LOCAȚIE

Principiul de bază din imobiliare pare să fi fost cunoscut de către vechii incași, care au construit la Machu Picchu, ceea ce unii consideră a fi fost reședința de vară a celui mai mare dintre regii incași, Pachachuti. ”Este clar că a gândit strategic atunci când a ales acest amplasament”, scrie Kalpana Krishna-Kumar, amintind de panoramele spectaculoase, abundența de apă și mâncare provenită de la solurile fertile din zonă și de poziția greu de cucerit (stânci, prăpăstii și rapidul râu Urubamba, care curge la baza muntelui).

În prezent, spune Kalpana Krishna-Kumar, un cumpărător de locuințe trebuie să ia de asemenea în considerare amplasamentul casei, în funcție de nevoile sale: facilități sociale, școli, timpul în care ajune la serviciu și așa mai departe.

CUNOAȘTERE = PUTERE

”Ai fost surprins atunci când pivinița casei a fost inundată pentru prima dată după ce te-ai mutat? Sa poate că ai găsit crăpături în fundație «mulțumită» rădăcinilor molidului minunat de lângă casă?”, se întrebă retoric Kalpana Krishna-Kumar. Incașii cunoșteau perfect riscurile seismice la care se expun construind Machu Picchu, precum și pericolele aduse de ploile abundente, astfel că au ”împumutat” tehnici de construcție de la civilizațiile de dinaintea lor. Ingineria incașă a uimit de-a lungul timpului, dând naștere unor speculații potrivit cărora complexul ar fi fost construit de extratereștri. ”Nu am găsit dovezi ale unor ființe extraterestre”, scrie, cu umor, Kalpana Krishna-Kumar, ”dar am descoperit arhitectură «smart» și eficiență în a aborda problemele care ar fi putut afecta acest spațiu sacru”.

Ce poate învăța broker-ul imobiliar din această abordare? Dacă reprezintă cumpărătorul, agentul trebuie să-i prezinte toate informațiile despre locuință și riscurile la care este expusă, inclusiv să-l sprijine în găsirea unui specialist în construcții care să evalueze casa din punct de vedere tehnic. Dacă reprezintă vânzătorul, broker-ul trebuie să-l convingă să fie conștient de avantajele și riscurile locuinței, pentru ca potențialul client să știe ce cumpără.

FOLOSIREA CU ÎNȚELEPCIUNE A RESURSELOR

”Toate orașele incașe pe care le-am vizitat, de la Ollantaytambo la Pisac, reprezintă tot atâtea mărturii despre legătura armonioasă cu natura”, scrie Kalpana Krishna-Kumar. Machu Picchu este un corolar al acestei legături: blocurile de piatră de mai multe tone fiecare folosite în construcție au provenit din munții din apropiere, iar orașul s-a dezvoltat în jurul carierei; constructorii au folosit izvoarele montane și alte surse de apă din zonă prin intermediul apeductelor; au construit locuințele astfel încât să maximizeze lumina naturală; agricultura făcută pe terenuri terasate le-a garantat recolte de sezon, stopând în același timp eroziunea și având și un rol estetic; au folosit materiale speciale doar pentru temple și reședința regală, în timp ce pentru restul orașului au recurs la materiale obișnuite.

Adusă în prezent, această lecție înseamnă să prioritizezi renovările în funcție de valoarea pe care acestea o aduc casei. De exemplu, renovarea bucătăriei crește coniderabil valoarea casei, în timp ce investițiile ”verzi” în locuință sunt nu numai o alternativă sustenabilă, ci cresc, în același timp, eficiența și valoarea imobilului.

”Ultima și cea mai importantă lecție, pe care am simțit-o în timp ce admiram grandoarea acestui oraș mistic a fost dorința de a nu mai vrea să plec niciodată – un sentiment asemănător celui pe care-l am atunci când ajung ACASĂ”, conchide Kalpana Krishna-Kumar.