Legătura dintre urbanism și dezvoltarea imobiliară

Centrul de Excelență în Planificare Urbană organizează la București unul dintre cele cinci programe educaționale globale care oferă educație atât în planificare urbană, cât și în dezvoltare imobiliară.

real estate plannin dreamstime_s_50875389Într-o dezvoltare imobiliară, nu contează doar construcția propriu-zisă, ci și elemente precum aspectele legale și, mai ales, planificarea urbană. Este premisa de la care a plecat Mircea Enache, doctor în planificare urbană și directorul Center of Excellence în Planning (CEP), atunci când a demarat programul ASURED (Advanced Studies în Urbanism and Real Estate Development), care are misiunea de a forma lideri caracterizați prin etică și capacități tehnice pentru a planifica și dezvolta spații urbane de mare calitate.

Programul educațional, desfășurat sub egida Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAUIM) și acreditat RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors ), se află la a treia sa ediție, care va începe pe 16 noiembrie. Printre avantajele acestui program se numără, potrivit lui Mircea Enache, faptul că absolvenții pot deveni membri RICS, în urma unui interviu. Conținutul cursurilor, predate de nume mari românești și străine, este în sine un avantaj, întrucât este unul multidisciplinar. ”Am aflat ce înseamnă real estate în Statele Unite ale Amercii, unde am plecat în 1988, după ce fusesem, între 1972 și 1973, fellow la Universitatea Johns Hopkins”, povestește Mircea Enache, care, între 1970 și 1988 a fost asistent și profesor în cadrul UAUIM. ”Am plecat în America de disperare, am ajuns la Washington, am căutat firma cu care aveam contacte, însă dăduse faliment, iar a Universitate nu poți să ajungi peste noapte să predai. Am reușit să obțin câteva cursuri de urbanism – aveam și un alt job – într-o școală de real estate. Nu știam ce înseamnă real estate și am început să sap și m-a fascinat domeniul. Am ajuns la Urban Land Institute, unde nu există o separare: sunt multe profesiuni care construiesc orașe (planneri, arhitecți, developers, brokeri, property managers). Am fost fascinat și acesta este modelul pe care l-am aplicat aici.”

În afară de CEP, în întreaga lume mai există doar patru centre care predau programe educaționale care combină urbanismul cu real estate-ul: două în Statele Unite ale Americii (St. Louis și Miami) și două în Marea Britanie (Londra și Glasgow).

Programul de la București – în a doua serie au participat, în calitate de cursanți, două arhitecte, doi avocați, patru persoane din cadrul unor dezvoltatori imobiliari și patru urbaniști – este structurat sub forma unor sesiuni, care la a treia ediție, durează câte trei săptămâni fiecare. În cadrul unei sesiuni sunt câte șase cursuri, iar alte patru vor fi făcute online. O noutate a celei de-a treia ediții: cursanții pot participa la câte un curs, achitându-l separat. Astfel, își pot alege să participe la prelegerile de interes pentru fiecare. Lista completă a cursurilor, cu date și prețuri, poate fi consultată aici.

Anul viitor, Mircea Enache are în plan dezvoltarea unor cursuri țintite pentru agenții imobiliari, întrucât cele din prezent vizează, din domeniul imobiliar, în special dezvoltatorii de pe toate segmentele: rezidențial, office și comercial.