Light Dark

Volumul, inițiat și proiectat de arhitecta Gabriela Tabacu, propune o incursiune în istoria personală și rezidențială a unor personalități culturale printre care Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu.

Casele vietilor noastre”Fericiți oamenii unei singure case, așa cum sunt oamenii unei singure iubiri!”, scrie Ioana Pârvulescu în prefața volumului ”Casele vieților noastre”. Oamenii unei singure case nu vor apela la un broker imobiliar a doua oară, însă pot fi clienți mulțumiți care să recomande agentul altora.

Dar nu despre acest lucru este vorba în carte, ci despre relațiile, uneori vesele, alteori triste, pe care oameni care constituie repere în viața publică și culturală românească le au – sau le-au avut – cu locuințele lor din prezent sau din trecut. Pentru brokerul imobiliar, ”Casele vieților noastre” poate fi un îndrumar psihologic, care să-i ajute să înțeleagă mai bine nevoile unui anume tip de client, dar și o istorie a zonelor de care se ocupă.

De pildă, cititorul află despre decizia Anei Blandiana de a se muta din București după cutremurul din 1977, din care a scăpat ca prin urechile acului. Blocul în  care locuia, situat în apropierea Bisericii Ruse din București, s-a prăbușit. Norocul poetei a fost că se afla în spital. Soțul ei, scriitorul Romulus Rușan, era însă în clădire și a fost unul dintre puținii supraviețuitori. Cei doi au decis atunci –”Am descoperit că eram mai iubiți decât credeam, din moment ce ni s-a mai dat încă o viață”, scrie Ana Blandiana – să se mute în afara orașului. ”Era o casă de paiantă formată din două încăperi legate între ele printr-o tindă (…). Deasupra ușii cu geamuri era traforată inscripția Ilie 1932 și toată clădirea, dată cu var și având pământ pe jos, era acoperită cu țigle de un roșu bătrân, ca dintr-o pictură interbelică” – așa începe poeta povestea casei ei de suflet, pe care, alături de soțul ei, a transformat-o, de-a lungul vremii, într-o reședință idilică.

Gabriel Liiceanu scrie despre ”bucla vieții” sale, începută în Cotroceni, continuată cu o penitență locativă într-un bloc din zona Halei Traian și încheiată prin achiziția unui teren și construirea unei case în faimosul cartier bucureștean.

Mai multe informații despre ”Casele vieților noastre” puteți găsi aici.