Reguli pentru siguranța agentului imobiliar

Ce trebuie să faceți pentru a nu vă expune inutil riscurilor presupuse de munca pe teren?

 siguranța agentului imobiliarÎn septembrie anul trecut, Beverly Carter, o agentă imobiliară din statul american Arkansas, dispărea fără urmă, după o vizionare a unei locuințe. După patru zile de căutări intensive,cadavrul ei a fost găsit într-o fabrică de ciment situată la 30 de kilometri de locuința la care organizase vizionarea. Criminalii, Crystal Lowery și fostul ei soț, Arron Lewis, au fost prinși. Inițial, cei doi au negat acuzațiile, însă în această lună Crystal Lowery a pledat ”vinovat”. Declarația lui Arron Lewis este de-a dreptul înfricoșătoare: el a spus reporterilor, după una dintre audieri, că a omorât-o pe Beverly Carter pentru că era ”o agentă bogată”.

Acest caz ilustrează pericolele la care se expun agenții imobiliari atunci când merg pe teren pentru a arăta locuințe potențialilor clienți. În aceste condiții, este indicat ca agenții imobiliari să aibă un set de reguli, de proceduri pe care să le aplice atunci când organizează vizionări. Redăm mai jos 10 astfel de reguli, elaborate de Asociația Realtorilor din Birmingham încă din anul 1988 și publicate pe site-ul realtor.org.

10 reguli pentru siguranța agentului imobiliar

  1. Nu vă întâlniți cu străini direct la proprietate. Organizați întâlnirea inițială la birou sau într-un loc public, astfel încât și alte persoane să-l vadă pe clientul potențial. Când mergeți la vizionare cu un client nou, luați un coleg sau un membru al familiei care să vă însoțească.
  2. Mergeți doar cu mașina personală. Nu vă urcați sub nicio formă în mașina clientului potențial.
  3. Evitați să lucrați după lăsarea întunericului. Încercați să arătați proprietățile din portofoliu doar în timpul zilei, cât este lumină afară. Dacă trebuie totuși să mergeți la o vizionare după apusul soarelui, luați pe cineva care să vă însoțească.
  4. Îmbrăcați-vă pentru siguranță. La vizionare, purtați haine office și evitați să purtați bijuterii scumpe. Nu mergeți la vizionări cu sume mari de bani asupra voastră.
  5. Creați un itinerariu al vizionării. Folosiți un formular standardizat și lăsați întotdeauna o copie la birou sau unui membru al familiei. Informați și clientul despre existența acestei copii.
  6. Folosiți formulare de identificare a clientului. Înainte de a merge la o vizionare cu un client, rugați-l pe acesta să completeze un formular cu datele sale, care să cuprindă cel puțin numele și adresa acestuia. Regulile create de Asociația Realtorilor din Birmingham spun că ar fi bine ca acest formular să conțină și alte informații, precum marca și modelul mașinii clientului, datele din permisul de conducere și două referințe.
  7. Folosiți un formular de identificare proprie. Asigurați-vă că un coleg de la birou cunoaște datele voastre de contact și că știe cu ce mașină (marcă, model și număr de înmatriculare) ați plecat la vizionare.
  8. Folosiți un semnal de alarmă codat. Stabiliți cu colegii de la birou sau cu membrii familiei un mesaj, care să nu pară suspect clientului, dar care să dea de știre că aveți probleme.
  9. Opriți vizionarea imediat dacă vi se pare ceva în neregulă cu clientul. Dacă observați că potențialul client vă vorbește în doi peri sau orice alt tip de comportament anormal din partea acestuia, întrerupeți vizionarea, găsind o scuză oarecare. Încredeți-vă în instinct în aceste cazuri
  10. Anunțați-vă șefii. Dacă lucrați ca agent angajat, informați-vă imediat șeful direct despre orice probleme aveți pe teren.