Românii, deșeurile și zonele de locuire

O zonă rezidențială înseamnă, implicit, și un pol de producere a deșeurilor menajere. Modul în care acesta este colectat și transportat are un impact semnificativ asupra condițiilor de locuire.

ReciclareDe câțiva ani, pe străzi au apărut recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor – o modalitate modernă și civilizată de a îndepărta sticlele, PET-urile, cutiile de lapte, cartoanele și altele asemenea. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste recipiente nu beneficiază de un acces foarte bun, fiind amplasate la marginea trotuarelor și nici nu sunt atât de frecvent întâlnite astfel încât oricine să poată face doar câțiva pași până la ele. De cele mai multe ori, ești nevoit să te urci în mașină, cu portbagajul plin de sticle de plastic și cutii de lapte, pentru a putea recicla selectiv.

Acesta să fie motivul pentru care, conform celui mai recent eurobarometru al Comisei Europene, dat publicității în cadrul campaniei Generation Awake – o inițiativă paneuropeană de reducere și valorificare a deșeurilor – doar jumătate dintre români declară că se preocupă de colectarea selectivă de hârtie, carton sau cutii de băuturi, în comparație cu 90% dintre ceilalți europeni? Același studiu arată că românii colectezază selectiv sticle de plastic sau alte materiale de plastic în procent de 60%, media europeană fiind de 90% în cazul acestor deșeuri.

Cu toate acestea, majoritatea românilor, peste 60%, și-ar dori mai multe instalații de reciclare și compostare a deșeurilor în zona unde locuiesc, în timp ce 58% dintre aceștia spun că își doresc asigurări mai clare că deșeurile sunt într-adevăr reciclate. Totodată, aproape jumătate dintre cei chestionați spun că au nevoie de mai multe informații despre cum și unde se separă deșeurile. Traducând toate aceste cifre, putem afirma că românii – clienți potențiali pentru dezvoltatori și agenți imobiliari deopotrivă – ar dori să aibă în zona în care locuiesc mai multe recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor.