Cum să faci mai mulți bani: Schema lui Burcaș

Construiește afaceri care produc bani. Investește aceste sume în titluri de valoare și imobiliare, care de asemenea produc bani.

CPI Cluj (10)Aceasta este schema de afaceri pe care Eusebiu Burcaș, antrenor financiar, o folosește pentru a-și spori veniturile. Invitat la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare din Cluj, manifestare ce a avut loc pe 21 mai, Eusebiu Burcaș a explicat celor peste 70 de brokeri imobiliari prezenți că schema sa nu este neapărat cea mai bună, dar că pentru el funcționează. Titlurile de valoare și imobiliarele sunt doar două dintre domeniile spre care un investitor își poate îndrepta atenția. Bursa, plasarea banilor lichizi la bancă pentru dobândă sau crearea unui business ”domestic” (brutărie, gogoșerie, spălătorie auto etc) sunt alte posibilități.

În treacăt fie spus, investitorii care aplică ”Schema lui Burcaș” sunt potențiali clienți pentru brokerii imobiliari, care îi pot sfătui cu privire la cele mai rentabile proprietăți existente în piață.

Cum construiești însă primele afaceri care să producă bani? Aceasta-i întrebarea! Totul începe, potrivit lui Eusebiu Burcaș, de la o evidență strictă, scrisă, a banilor pe care-i câștigi, a cheltuielilor pe care le faci, a lucrurilor pe care le posezi (casă, mașină, televizor etc) și a datoriilor pe care le ai. Astfel, foarte important este traseul banilor. Există mai multe astfel de trasee posibile. Primul: câștigurile se duc imediat către plata datoriilor, iar ceea ce rămâne spre cheltuielile curente, iar în final rămâi cu zero sau chiar cu alte datorii. Un al doilea traseu: câștigurile sunt destinate cheltuielilor și apoi datoriilor, rezultatul final fiind tot zero sau negativ.

CPI ClujUn al treilea traseu, cel de dorit, este să pui deoparte, în fiecare lună, 10% din ceea ce câștigi, evident după ce ai plătit datoriile și cheltuielile curente. Astfel, vei reuși să creezi un fond de rezervă, pe care Eusebiu Burcaș îl numește ”tub de oxigen”. Cât de mult ”oxigen financiar” trebuie să ai la dispoziție în cazul în care nu reușești să generezi câștiguri? ”Trebuie să faceți un calcul: câți bani vă sunt necesari lunar pentru un trai decent? Înmulțiți acea sumă cu 12, de la numărul lunilor dintr-un an. Atât de mare trebuie să fie tubul vostru de oxigen”, le-a transmis Eusebiu Burcaș brokerilor prezenți la CPI Cluj.

Tubul de oxigen nu este important doar pentru că vă poate oferi protecție financiară – și psihică – în cazul în care nu generați câștiguri timp de un an, ci și pentru că reprezintă o sursă importantă de fonduri pentru investiții care să vă genereze venituri suplimentare.