Topul factorilor care influențează prețul locuinței

În funcție de zonă, un apartament poate fi și de trei ori mai scump, dar, în același timp, două apartamente situate în același bloc pot avea prețuri diferite și cu 50%

cum_cumperi_casa

Un apartament luminos, situat la un etaj intermediar, care are dormitoarele către o latură liniștită a blocului (care nu dă spre o stradă intens circulată), cu loc de parcare și centrală termică, poate fi cu circa 50% mai scump decât unul similar care nu are aceste calități, potrivit ghidului imobiliar „Cum să-ți cumperi o casă!”, ediția a 3-a, 2017, apărută în librării și în marile magazine online.

Pe lângă zonă, există anumiți factori – așezarea în bloc, vecinătățile, lumina naturală din locuință, sistemul de încălzire, balcoanele etc – care pot scumpi sau ieftini o locuință, procent ce se aplică întotdeauna, la cumpărare, dar și la revânzare (luați mai ieftin, dați mai ieftin, luați mai scump, dați mai scump).

„Zona este cel mai important factor în alegerea locuinței și se reflectă cel mai mult în preț. În funcție de zonă sunt de vânzare apartamente cu prețul mediu pe metru pătrat de trei ori mai mare în zona Kiseleff, decât în zona Berceni, din București. Există însă o serie de elemente care pot fi trecute ușor cu vederea de către cumpărătorii de locuințe, dar care au o mare importanță în stabilirea prețului și mai apoi în gradul de confort al locuinței, precum sunt designul, locul de parcare, lumina naturală, terasele etc. O locuință luminoasă, liniștită, cu balcoane unde poți respira aer curat este plăcută, confortabilă, dar este și mai valoroasă, se vinde mai repede și mai scump atunci când vom dori să ne mutăm în alt loc”, afirmă Maria Seder Neda, autoare a cărții „Cum să-ți cumperi o casă!”.