Comunicarea corectă, echilibrată, este esențială în această perioadă de incertitudine, indiferent că vorbim despre dialogul avut cu alți colegi din breaslă sau despre mesajele transmise către clienți. Este momentul în care poți face branding cu rezultate foarte bune și în care agenții imobiliari profesioniști vor ieși în evidență prin ceea ce fac și prin ceea ce spun, sunt de părerere speakerii invitați să ia parte la cel mai nou webinar CPI – Alex Printz (Mr. Exclusivitate) și Alex Muntean (iAdvise).
Exită două tipuri de comunicare în această perioadă – cea îndreptată spre agenții imobiliari, colegii tăi de breaslă, și cea îndreptată spre clienții tăi. În primul caz, trebuie să iei în calcul faptul că, momente de incertitudine ca cele pe care le trăim în prezent, agenții au nevoie de direcție, leadership și calm.
În comunicarea cu clienții, fie ei cumpărători sau proprietari, profesioniștii din breaslă trebuie să fie calmi, coerenți, structurați și mai pozitivi, fără a ascunde însă realitatea din piață, susține Alex Printz, co-fondatorul rețelei Mr.Exclusivitate.
„Trebuie să le arătăm că nu mințin, nu ne dăm după deget să spunem că toate sunt roz, stau clienții la noi la ușă să bată și să spună <domnule, vrem să cumpărăm>, dar viața merge mai departe. Colegii noștri trimit rapoarte către proprietari și ajustează prețul proprietăților. Nu înseamnă că îl scad. Poate fi ajustat cu 5%-10%, ceea ce oricum era normal la o proprietate care nu s-a vândut într-o lună, două”, ne-a explicat el în cadrul celui mai nou webinar CPI, la care au participat circa 220 de profesioniști în imobiliare.
Alex Muntean, managerul iAdvise din Brașov, este și el de acord că este nevoie de un mesajul cât se poate de echilibrat în această perioadă din partea jucătorilor din imobiliare, nu de predicții de criză.
„Este foarte, foarte important mesajul pe care noi, ca breaslă, îl lansăm în piață. Dacă noi suntem acum panicați și înnebuniți, închipuiți-vă cum sunt clienții care nu au acces la informații, citesc ce văd pe Facebook și așa mai departe. Foarte multe articole de pe Facebook, dacă stai să le citești o iei razna”, a spus Muntean.
Această perioadă trebuie văzută ca o oportunitate de a face branding de calitate, în care să deveniți vizibili, să atrageți potențiali clienți și să-i convingeți că merită să-și investească timpul în relația cu voi.
„Mulți înțeleg greșit toată partea de branding și ar trebui să lămurim ce înseamnă brandingul. Toți îl asociază cu nume de companie, cu nume personal și așa mai departe. De fapt, brandingul este o practică în care se construiește relația dintre un produs, o companie, și o audiență, niște clienți potențiali. Multă lume cu care am vorbit crede că brandingul se întâmplă de pe o zi pe alta, cu niște postări pe Facebook, un logo, o campanie pe Google. E greșit. E vorba despre o relaționare care necesită timp și pe care trebuie să o construiești”, ne-a explicat co-fondatorul Mr. Exclusivitate.
„Clienții trebuie să fie convinși că merită să investească timp în voi, în brandul vostru, în relația cu voi, și în perioadele acestea de stagnare, atunci apar oportunitățile de construcție branduri. Cele mai puternice branduri au fost construite în astfel de perioade, când avem timp să conceptualizăm, când avem consumatorii mai deschiși să primească informații dintr-o sursă clară, stabilă, să relaționeze cu un brand”, a mai detaliat el.
Platformele social media pot fi fără doar și poate vectori care te pot ajuta să-ți construiești brandul în imobiliare și este mai ușor ca oricând să le gestionezi cu succes.
O problemă este însă cea că în imobiliare nu se ocupă nimeni de brandingul întregului domeniu, în opinia lui Alex Printz. „Acest branding de domeniu, la fel ca brandingul de țară, ne poate ajuta să ne mărim șansele de a deveni competitivi, prosperi, în perioada care vine”, a spus el în webinarul CPI.
CPI Webinar: Cum faci imobiliare în Brașov pe timp de pandemie? Preferințele clienților și pregătirile pentru vizionare
CPI Webinar: Discount la chirie? Renunțăm la regimul hotelier? Recomandări făcute proprietarilor
Managerul iAdvise a ținut să menționeze că și în cadrul agenției sale se lucrează mult în această perioadă pe segmentul de branding, dar a subliniat și faptul că, în clipe grele, nu trebuie nici să uităm să fim oameni.
„Să nu uităm să fim oameni în perioada aceasta sau cel puțin în perioada aceasta să ne aducem aminte că nu suntem niște mașini și suntem oameni. Să fim alături de cei din jurul nostru. Brandingul îl putem crește ca și firmă nu prin vorbe, ci prin fapte. Avem foarte mulți clienți, parteneri, cu care putem colabora și putem, dacă nu închidem tranzacții, măcar să facem fapte bune. Eu cred că acest lucru ne va ajuta tot la branding”, ne-a explicat el.
Muntean ne-a dat chiar și un exemplu din cadrul iAdvise. „Noi ca și agenție, tot ce înseamnă personal medical, studenți și așa mai departe, care vor să se relocheze, mai ales acum că este nebunia că ar trebui să stea două săptămâni acasă și poate oamenii nu vor să locuiască alături de familia lor imediat cum intră în carantină, după ce pleacă de la spital, le găsim chirii la un preț rezonabil, fără să comisionăm nici proprietarul, nici chiriașul”, a spus acesta.
Alex Printz spune că în inițiative de sprijin există și în cadrul unor companii din domeniu, unde sunt colectate fonduri pentru colegii care au rămas fără tranzacții sau întâmpină greutăți. „Nu doar în afară trebuie să ajutăm, ci și în interiorul firmei”, a adăugat reprezentantul Mr. Exclusivitate.
Și managerul iAdvise este de acord că în această perioadă este important ca proprietarii de agenții să-și țină cât mai aproape echipa pentru oamenii sunt cel mai valoros bun al unei firme, în opinia sa.
Tot în aceste săptămâni în care agenții au mai puțină activitate pe teren, co-fondatorul Mr. Exclusivitate le recomandă acestora să comunice cât mai des și echilibrat și să facă mai mulți pași în direcția dezvoltării personale. „Le recomand să comunice echilibrat, cât se poate de des, pe cât mai multe platforme social media, dar nu doar despre vânzări de proprietăți. Nu trebuie să fim percepuți greșit, ca overselleri, ci ca vectori de încredere. E o perioadă în care putem să ne diferențiem”, explică el.
„Le-aș mai recomanda să citească mult, nu doar cărți de business. Cărțile deschid mintea. Să învețe abilități noi necesare unui profesionist în imobiliare – au filme pe YouTube, au webinarii, cei care fac parte din companii bine structurate ca model de business au o grămadă de cursuri și de webinarii la care au acces, să se uite la emisiuni dedicate, să învețe, să se gândească în viitor să-și construiască o echipă sau să se alăture unei echipe”, a mai adăugat Alex Printz.
CPI Webinar este o inițiativă Imobiliare.ro. Seria continuă, în curând. Prin fiecare webinar ne propunem să păstrăm strânsă legătura cu cei din breaslă, acesta fiind un instrument la care vom apela des, care ne va ajuta să colaborăm mai bine, în această perioadă tensionată pe care o traversăm pe fondul răspândirii COVID-19, și să găsim cele mai bune soluții la diverse probleme cu care se confruntă atât agenții imobiliari, cât și dezvoltatorii.
Citește și: Colaborarea între agenții imobiliari, cheia succesului. Cum te ajută să depășești perioadele dificile?