Pe piața rezidențială din Brașov se poate observa în această perioadă o migrare a proprietarilor care până acum făceau un business prin închirierea apartamentelor în regim hotelier către varianta închirierilor pe termen lung. Există, totodată, numeroși chiriași care în ultimele zile au început să solicite discount-uri la sumele pe care ar fi trebuit să le achite în mod normal proprietarilor. Situația nu este restrânsă însă doar la nivelul acestei piețe, ci poate fi întâlnită și în alte orașe din țară. Iată ce recomandări le-au dat proprietarilor cu care au colaborat cei doi speakeri invitați să participe la cel mai nou webinar CPI – Alex Muntean, managerul agenției iAdvise, și Alex Printz, co-fondatorul Mr. Exclusivitate.
Brașovul este, prin definiție, un oraș turistic, iar în situația actuală unii dintre proprietarii care până acum își închiriau apartamentele în regim hotelier prin Airbnb sau Booking au început să ia în considerare tot mai mult închirierea lor pe termen lung. „Chiar azi dimineață mă uitam pe Airbnb. Dacă acum o lună și jumătate erau în jur de 180 de apartamente listate doar pe centrul orașului, acum mai sunt 20”, ne-a spus Alex Muntean în cadrul celui mai nou webinar CPI la care au participat circa 220 de profesioniști în imobiliare.
Să fie însă aceasta mișcarea potrivită? Alex Printz, co-fondatorul rețelei Mr. Exclusivitate, extinsă în mai multe orașe din țară, este de părere că închirierea în regim hotelier va rămâne o afacere bună, mai ales în cazul Brașovului, dar și în alte zone cu potențial comercial și că este doar o chestiune de timp până când lucrurile vor reveni la normal.
„Ridicarea restricțiilor din momentul de față, a carantinei, va deschide cu siguranță apetitul spre călătoriile care au fost amânate actualmente pe o perioadă nedeterminată. Eu unul nu recomand celor care au proprietăți bine poziționate din punct de vedere logistic, în Brașov, în centrul Bucureștiului, și care au funcționat bine pe Airbnb, să le treacă pe închiriere pe termen lung”, a declarat el.
„Se poate schimba totul brusc. În două luni de zile poate să își revină totul la normal. Nu avem cum să facem estimări în perioada aceasta pe termen lung”, a mai completat reprezentantul Mr. Exclusivitate.
CPI Webinar: Cum faci imobiliare în Brașov pe timp de pandemie? Preferințele clienților și pregătirile pentru vizionare
„Exact asta am recomandat și noi proprietarilor. Și tot în Brașov, au fost foarte multe apartamente care au fost închiriate pe termen lung, preluate de anumite firme cu contract de închiriere și drept de subînchiriere, și le-am recomandat proprietarilor de fapt să-i păsuiască o lună, două, pe chiriași, mai ales dacă au un istoric bun (…) ca să nu-i piardă pentru că eu consider că piața aceasta va reveni”, a declarat și Alex Muntean în cadrul noului webinar CPI.
Cât despre situația prețurilor solicitate la închiriere, managerul iAdvise spune că, deocamdată, proprietarii nu au început să le reducă, deși este de așteptat să se întâmple și acest lucru. „Așteptarea noastră este să scadă cu 10%-20% prețurile la închirieri pe moment, pentru că vor fi listate foarte multe proprietăți. Momentan nu sunt listate pentru că nu se pot face multe vizite, deci nu se pot face nici preluări”, ne-a explicat el.
„Dacă o să intrăm într-o criză, o recesiune, să nu uităm că de obicei scade foarte mult cererea la achiziție și crește cererea pe închiriere și acest lucru se va reflecta în preț, deci vor crește teoretic chiriile”, a mai adăugat Muntean.
Este discountul la chirie o soluție?
Piața chiriilor nu va fi influențată semnificativ de întreaga situație generată de răspândirea noului coronavirus în România, iar dacă proprietarii simt nevoia unor ajustări în prețurile chiriilor, atunci acestea ar trebui să fie făcute pe termen scurt.
„E o situație fără precedent, nu o putem controla, habar n-avem cum să reacționăm, nu am mai trecut prin așa ceva, nu știm ce ne rezervă viitorul. Suntem și neîncrezători, adică dacă unul strănută lângă noi în momentul acesta, cred că mai avem puțin și chemăm izoleta să-l ducă la spital. Am devenit paranoici cu toții. (…) Amânarea deciziei de achiziție până la urmă nu va face decât ca viitorii proprietari care încă nu doresc să achiziționeze ceva sau amână până se stabilizează piața, fie să rămână în apartamentul vechi, fie la nevoie să se mute într-un apartament mai încăpător. Chiar nu cred că lovitura în piața chiriilor o să fie atât de dură”, a ținut să sublinieze Alex Printz, menționând, totodată, că nici nu este o necesitate la ora actuală pentru proprietari să umble la prețuri.
„Ajustările se pot face pe perioade scurte de timp, probabil lunar, ca să vedem ce se întâmplă luna viitoare. (…) Nu e momentul să sărim la măsuri populiste sau să aplicăm niște măsuri de criză profundă. Au trecut 3-4 săptămâni de când a început toată nebunia asta. Economia nu este în cap. Sunt domenii care funcționează”, a mai adăugat co-fondatorul Mr. Exclusivitate.
Managerul iAdvise ne-a oferit și el perspectiva sa în cadrul webinarului CPI, inclusiv de pe segmentul comercial.
„Mi se pare puțin ciudat imediat să ceri proprietarului să-ți scadă chiria. Sunt foarte multe business-uri în afară de regimul hotelier care sunt afectate. Mă refer la cele din HoReCa în primul rând unde, într-adevăr, noi am purtat discuții cu proprietarii spațiilor închiriate și am încercat să găsim o cale de mijloc astfel încât atât proprietarul, cât și chiriașul, pentru că și chiriașul trebuie să înțeleagă că este o perioadă grea pentru ambele părți, să ajungă la un consens”, ne-a explicat Muntean.
„Absolut toți proprietarii cu care am discutat au fost înțelegători”, a mai spus el, adăugând că negocieri s-au făcut și în cazul apartamentelor pentru a se găsi o variantă avantajoasă pentru ambele părți.
Reprezentantul agenției din Brașov consideră, totodată, că nu putem vorbi, în prezent, despre o criză, dar și că situația cu care ne confruntăm pe piața imobiliară la ora actuală nu se compară cu cea înregistrată în perioada 2007-2008. „Nu cred că se va duce în criză, pentru simplul motiv că nu cred că va dura foarte mult. Eu văd o lună, o lună și jumătate, să își revină cât de cât piața. Necesitatea și nevoia oamenilor de a face achiziții nu a scăzut cu nimic. Într-adevăr vor fi oameni care vor fi afectați, așa cum spuneam mai devreme, cei din HoReCa o să-și piardă o parte dintre ei job-urile sau li se va scădea salariul pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu cred că se va duce într-o criză. Nu vreau să par optimistul din discuție, este doar o părere personală”, ne-a explicat Alex Muntean.
CPI Webinar este o inițiativă Imobiliare.ro. Seria continuă, în curând. Prin fiecare webinar ne propunem să păstrăm strânsă legătura cu cei din breaslă, acesta fiind un instrument la care vom apela des, care ne va ajuta să colaborăm mai bine, în această perioadă tensionată pe care o traversăm pe fondul răspândirii COVID-19, și să găsim cele mai bune soluții la diverse probleme cu care se confruntă atât agenții imobiliari, cât și dezvoltatorii.
Citește și: Colaborarea între agenții imobiliari, cheia succesului. Cum te ajută să depășești perioadele dificile?