În ultima perioadă, se vorbește din ce în ce mai des despre fenomenul „burnout”, iar specialiștii din real estate nu sunt nici ei ocoliți de efectele acestuia. Iată ce înseamnă, de fapt, să treci printr-o astfel de situație dificilă, dar și cum o depășești din experiența personală a lui Zola Szerencses, trainer și coordonator regional al NAR (National Association of Realtors) pentru Europa Centrală și de Est.
Fenomenul „burnout”, cunoscut și ca epuizare profesională, se manifestă printr-o stare de oboseală și colaps fizic și psihic ce apare, de cele mai multe ori, în cazul persoanelor care interacționează frecvent cu publicul sau în cazul celor care au mari responsabilități la locul de muncă. Studiile arată că membrii generației Millennials resimt cel mai mult stresul dintre toate grupele de vârstă, dar chiar și „veteranii” care activează în diverse domenii, inclusiv în imobiliare, pot ajunge să sufere de „burnout”.
Cei care trec printr-o astfel de situație dificilă manifestă simptome similare cu cele ale depresiei, precum senzația de epuizare, probleme cu somnul și digestia, retragerea socială, probleme de productivitate și concentrare, anxietate și apatie.
Zola Szerencses spune că în 15 ani a trecut prin cel puțin două perioade de „burnout” în viața profesională. „Ajungi într-un punct în care nu vrei să ai de-a face cu oamenii, pur și simplu te-ai săturat. Cel mai bun mod de a explica această senzație este că ești obosit să mai fi obosit de situațiile cu care te confrunți”, a povestit specialistul străin în cadrul unui curs organizat recent de către reprezentanții Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
Primul pas pe care l-a luat Szerencses pentru a combate această problemă a fost acela de a analiza lucrurile care l-au făcut să aleagă să muncească în domeniul imobiliar și lucrurile care l-au motivat.
„Ce am făcut în acele momente a fost să mă opresc. Mi-au luat două zile libere, mi-am limpezit mintea și m-am întrebat un lucru: ce m-a determinat să încep totul? Făcând acest lucru mi-am reamintit viziunea mea, motivele pentru care am început munca în acest domeniu”, a spus el.
Al doilea lucru pe care l-a făcut specialistul străin în imobiliare a fost să discute despre situația cu care se confrunta cu o cunoștință care deținea o experiență mai vastă în domeniu.
„Am mers la o persoană cu mai multă experiență și i-am spus <Sunt pregătit să renunț. Am avut x realizări în afacerea mea, dar cred că am terminat. Renunț pentru că sunt epuizat>”, și-a amintit Szerencses.
Răspunsul primit l-a ajutat să fie mai optimist și să își revină mai ușor. A aflat astfel că și acea persoană a trecut prin greutăți similare în carieră, fapt care l-a făcut să realizeze că nu este singurul care se confruntă cu perioade de epuizare profesională, dar și că acestea îi pot afecta chiar și pe cei mai experimentați din domeniu. L-a motivat, totodată, gândul că dacă alții au reușit să le depășească, cu siguranță va reuși, la rândul său, să treacă cu brio peste aceste provocări din carieră.
Clubul Profesioniștilor în Imobiliare a fost partenerul media al cursurilor de specializare pentru agenți imobiliari care au fost organizate de APAIR în perioada 7-10 mai la București.
Citește și: Cum calculezi de câte contacte ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele? Trainer NAR: „Este matematică pură”