Președinte APAIR: Ideea larg răspândită este că un cumpărător caută prețul cel mai mic pentru o proprietate imobiliară. Experiența ne arată că lucrurile stau însă diferit

Mulți cred că obținerea celui mai mic preț posibil este principalul obiectiv al cumpărătorilor. În realitate însă lucrurile sunt puțin diferite. Nimeni nu vrea să piardă locuința ideală pentru o mică economie, susține Igor Postovanu, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR). Pentru a se asigura că fac o ofertă echitabilă vânzătorilor, maximizându-și astfel șansele de a obține proprietatea potrivită pentru nevoile lor, cumpărătorii pot apela la un instrument aflat la dispoziția specialiștilor în real estate.

atelier analiza comparativa de piata

Este vorba despre analiza comparativă de piață pe care o poate face un agent imobiliar profesionist și care poate să le ofere cumpărătorilor sprijinul potrivit atunci când vor să facă o ofertă corectă pentru achiziționarea unei proprietăți.

„Ideea larg răspândită este că un cumpărător caută prețul cel mai mic pentru o proprietate imobiliară. În realitate, nevoia primară a clientului cumpărător este să-și găsească locuința care îi corespunde cel mai bine nevoilor, în bugetul pe care îl are disponibil”, ne-a declarat Igor Postovanu.

„Cea mai mare dezamăgire pe care o aud de la cumpărători este că pierd locuința potrivită în fața altui cumpărător pentru o diferență mică de preț”, ne-a mai spus acesta, adăugând că o mică economie nu mai contează atunci când o persoană pierde casa visurilor sale.

Președintele APAIR explică, totodată, că dezamăgirea cumpărătorului apare și în contextul în care durata de căutare a unei locuințe este de câteva luni, iar numărul efectiv al proprietăților care dispun de caracteristicile pe care acesta și le dorește specific este destul de limitat.

„Este extrem de important ca atunci când găsește locuința dorită, cumpărătorul să facă oferta corectă pentru câștigarea competiției cu ceilalți cumpărători. În aceste condiții este recomandat ca acesta să fie bine informat cu privire la valoarea de piață a proprietății de care este interesat, iar analiza comparativă de piață devine esențială în formularea unei oferte ferme de achiziție”, a mai menționat el.

Stabilirea valorii corecte a unei proprietăți prin intermediul unei bune analizei comparative de piață îi aduce avantaje și vânzătorului, după cum explică Postovanu.

„O analiză comparativă de piață ajută proprietarul să cunoască piața și să poziționeze corect prețul de la bun început. Printr-o poziționare corectă, proprietarul poate să fructifice din plin primele zile de la lansarea pe piață a locuinței, să atragă cumpărători calificați, să fie într-o poziție favorabilă de negociere și să aibă parte de cele mai bune condiții de tranzacționare”, ne-a spus președintele APAIR.

În plus, analiza comparativă de piață este unul dintre cele mai importante instrumente din „arsenalul” unui agent imobiliar, având în vedere faptul că succesul în acest domeniu poate fi măsurat în numărul tranzacțiilor încheiate, iar un portofoliu nevandabil poate aduce atât prejudicii materiale, cât și de imagine acestuia.

Reprezentanții APAIR au organizat astăzi la București Atelierul de Reprezentare Exclusivă „Analiza Comparativă de Piață”. În cadrul acestui eveniment de pregătire a agenților imobiliari, pentru care Imobiliare.ro a fost partener media, participanții au putut afla mai multe informații valoroase cu privire la elementele esențiale în întocmirea unor analize comparative de piață bine fundamentate.

Citește și: Trei pași esențiali pe care orice agent imobiliar trebuie să îi urmeze în realizarea analizelor comparative de piață

Citește și: Cum prezinți corect proprietarului rezultatele unei analize comparative de piață? Cea mai mare greșeală pe care o poți face

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])