1 din 20 de europeni nu are suficientă lumină naturală în casă. Care este situația în România?

Unul din 20 de europeni trăiește într-o locuință mult prea întunecată și nu are suficientă lumină naturală în casă, arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene (UE).

locuinta lumina naturala

Țările în care locuitorii se confruntă cel mai mult cu această problemă în gospodăriile lor sunt Malta și Portugalia. În Malta, 11,2% din totalul populației se plânge de iluminarea naturală insuficientă a locuințelor, iar în Portugalia 10% dintre locuitori au case mult prea întunecate.

Vecinii unguri au și ei dificultăți la acest capitol, țara lor situându-se pe locul al treilea în clasamentul realizat la nivel european.

România se plasează sub media europeană, de 5,1%. Astfel, în 2018, 4,2% din totalul populației raporta aceasta problemă, luată în considerare în calculul ratei privării severe de locuință.

Rata privării severe de locuință este definită ca procentaj din populație care trăiește într-o locuință supraaglomerată, care este afectată în același timp de cel puțin altă problemă – ca lipsa toaletei, izolația deficitară a acoperișului sau iluminarea naturală necorespunzătoare. Anul trecut, rata privării severe de locuință era de 16,1% în România, față de aproape 4% media europeană.

Interesant de menționat este și faptul că, potrivit Eurostat, România are cei mai mulți proprietari din rândul statelor membre (96%), dar și că toate cheltuielile românilor aferente locuințelor lor, incluzând aici chiriile, costurile lucrărilor de mentenanță sau de reparații și cele cu utilitățile, au fost, tot anul trecut, cu 61,2% mai reduse față de media înregistrată în UE.

Singurele țări unde locuitorii plătesc mai puțin sunt Bulgaria și Polonia.

Citește și: Adevărul despre casele românilor. Anul trecut, doar jumătate dintre noi aveam locuințe racordate la canalizare

Citește și: Românii schimbă finisajele din locuințe o dată la 10 ani. Cât bugetează un astfel de upgrade

Citește și: Românii, deranjați de vecini și de zgomotul produs de traficul rutier. Care sunt cele mai zgomotoase străzi din principalele orașe ale țării

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])