Aceste firme depind puternic de evoluția sectorului de construcții. Vulnerabilitățile la care sunt supuse, în opinia analiștilor

Unul dintre sectoarele care prezintă o dependență puternică de evoluția construcțiilor este cel al comențului cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare. Acesta a înregistrat, în 2018-2019, un trend pozitiv, după cum arată o analiză întocmită de Coface. Tendința de creștere apărută în sectorul construcțiilor, în mod special pe zona construcțiilor noi de tip rezidențial, reprezintă un punct forte pentru evoluția sa. Pe de altă parte firmele care activează în domeniu sunt supuse și unor vulnerabilități.

Printre punctele forte observate la nivelul comerțului cu material lemnos, materiale de construcții și echipamente sanitare se numără, conform analiștilor Coface, creșterea cu 17% a veniturilor consolidate, profitabilitatea în ușoară creștere și scăderea duratei de încasare a creanțelor cu 4 zile, la 60 de zile.

Companiile cu afaceri în domeniu par, totodată, să își plătească furnizorii mai rapid. Pe de altă parte, 43% dintre ele au înregistrat o reducere a veniturilor și 59% o scădere a rezultatului net. În plus, aproape o treime dintre ele nu obțin profit din activitatea de bază, 38% își plătesc datoriile mai târziu decât le-ar permite ciclul operațional, iar valoarea datoriilor la bugetul de stat se menține ridicată în ciuda numărului mai mic de firme, arată rezultatele analizei.

„Pentru sectorul de comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitate, anul 2018 a reprezentat maximul din punct de vedere al numărului de companii care au înregistrat incidente de plată, în rândul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro, dar și din punct de vedere al numărului de incidente. Similar altor sectoare, este îngrijorător faptul că, deși numărul de companii înregistrate cu datorii la Bugetul de Stat a crescut foarte puțin în 2018, foarte probabil din cauza pragurilor introduse de ANAF, valoarea acestora a rămas foarte ridicată, însă ușor sub valoarea din 2017”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, analist economic Coface.

„Pe de altă parte, acțiunile în instanță împotriva firmelor din sector s-au menținut la un nivel redus, ceea ce poate indica o menținere a disciplinei companiilor în relațiile cu partenerii, aspect susținut și de îmbunătățirea indicatorilor de activitate, zile de încasare a creanțelor și de plată a datoriilor, înregistrată la nivelul aului 2017”, a mai explicat ea.

Citește și: Piața materialelor de construcții, estimată la 4 miliarde de euro

Citește și: Piața de bricolaj din România s-ar putea dubla în următorii ani

Citește și: Cresc prețurile lucrărilor de construcții în această vară, apreciază managerii firmelor de profil

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])