Adevărul despre casele românilor. Anul trecut, doar jumătate dintre noi aveam locuințe racordate la canalizare

Aproape jumătate dintre români trăiau, în 2018, în locuințe care nu erau conectate la sistemele de canalizare, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). 

locuinte racordate la sistemul de canalizare

Anul trecut, 10.293.041 de români aveau locuințele conectate la sistemul de canalizare, aceștia reprezentând 52,7% din populația rezidentă a țării. Un lucru bun este însă că numărul lor a cunoscut un avans față de 2017, fiind cu 314.155 mai mare.

Doar 51,4% din populația rezidentă a României era, de asemenea, conectată la sisteme de canalizare prevăzute cu stații de epurare. Și aici se poate observa o evoluție pozitivă, numărul persoanelor cu locuințe racordate la astfel de rețele fiind cu 325.211 mai mare față de 2017.

„Creșterile au fost determinate de racordarea populației la rețelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate”, se menționează într-un comunicat INS.

Doar 36,5% dintre locuitorii acestei regiuni au casele racordare la sistemele de canalizare

Aproape 14% dintre locuitorii regiunii București-Ilfov trăiau, anul trecut, în locuințe care nu erau conectate la sistemele de canalizare.

Cu toate acestea, în Capitală și în împrejurimi se înregistrează cea mai mare pondere a populației conectate la sistemele de canalizare în totalul populației rezidente (86,3%).

Următoarele două locuri în clasament sunt ocupate, la acest capitol, de regiunea de Centru (65%) și de cea de Vest (59,4%).

Infografic: populație conectată la canalizare și la stații de epurare, pe regiuni de dezvoltare (INS)
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

La polul opus s-a aflat regiunea Sud-Muntenia unde s-a înregistrat cel mai redus grad de racordare la sistemele de canalizare, de doar 36,5%.

O situație similară a putut fi observată și în regiunea de Nord-Est (36,7%) și în regiunea Sud-Vest Oltenia (38,8%).

Infografic: populație conectată la canalizare, pe medii (INS)

Interesant de menționat este și faptul că doar 89,5% din populația rezidentă din mediul urban era conectată, în 2018, la canalizare, în timp ce în mediul rural ponderea nu atingea nici 10%.

Citește și: Românii schimbă finisajele din locuințe o dată la 10 ani. Cât bugetează un astfel de upgrade

Citește și: Aproape 21% dintre locuințele terminate în 2017 nu au canalizare

Citește și: Perspectivele pieței construcțiilor în 2019, în opinia unor manageri cu afaceri în domeniu. Ce arată datele statistice

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])