Care sunt cheltuielile românilor aferente locuințelor lor? Plătesc mai mult pe tutun și băuturi alcoolice decât pe mobilier și întreținerea caselor

Românii au cheltuit în trimestrul III al anului trecut circa 355 de lei pentru a acoperi costuri aferente locuințelor lor, plății utilităților (apă, electricitate, gaze) și altor combustibili, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

cheltuieli consum trimestrul 3 2018

Astfel, suma alocată în acest caz a deținut, în medie, 15,1% din consumul gospodăriilor, plasându-se pe locul al doilea în top după cea aferentă cheltuielilor pentru cumpărarea produselor agoalimentare și băuturilor nealcoolice (31,8%, respectiv 749,6 lei).

Pentru mobilier, dotarea și întreținerea locuinței a fost alocată suma de 143,5 lei, conform datelor INS, reprezentând 6,1% din total.

infografic ins cheltuieli consum trimestru 3 2018
Infografic INS

Astfel, românii au cheltuit mai mulți bani pe băuturi alcoolice și tutun (193,1 lei), recreere și cultură (177,7 lei), îmbrăcăminte și încălțăminte (174,2 lei) și transport (173,9 lei) decât pe dotarea și întreținerea propriilor locuințe.

Cheltuielile de consum, reprezentând 60,5% din cheltuielile totale ale populației, au fost, în medie, de 2.355 de lei în perioada menționată mai sus.

infografic ins structura cheltuieli totale
Infografic INS

De menționat este și faptul că în trimestrul III din 2018 cheltuielile totale ale populației au fost, în medie, de 3.891 de lei lunar pe gospodărie, deci de 1.497 de lei pe persoană, reprezentând, conform datelor INS, 87,4% din nivelul veniturilor totale obținute.

Acestea din urmă au ajuns la nivel lunar la 4.454 de lei pe gospodărie și la 1.713 lei pe persoană.

Citește și: Românii, printre cei mai norocoși europeni. Cheltuielile aferente locuințelor lor sunt unele dintre cele mai mici din UE

Citește și: Românii sunt mai corecți ca nemții atunci când vine vorba de plata la timp a chiriilor și a ipotecilor

Citește și: Primăria Municipiului Arad impune „taxa pe clădiri neîngrijite”. Peste 1.000 de proprietari vor plăti de la 1 ianuarie 2019 impozit majorat cu până la 500%

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])