Costurile companiilor din construcții ar putea crește chiar și cu 28%, ca efect al prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 114 adoptată de Executiv la finele anului trecut, estimează reprezentanții firmei de servicii de fiscalitate și consultanță în afaceri Cromwell Evan Global.
Astfel, în cazul companiilor cu 50-800 de salariați, creșterea costurilor este preconizată să ajungă la:
- 5%-7% – dacă ponderea angajaților care primesc salariul de bază minim brut pe economie este de 40%
- 12%-15% – dacă ponderea angajaților care primesc salariul de bază minim brut pe economie este de 60%
- 24%-28% – dacă ponderea angajaților care primesc salariul de bază minim brut pe economie este de 80%.
Taxele aferente contractelor de muncă ce intră sub incidența noilor prevederi legislative se vor reduce cu 35%-50%, însă acestea sunt datorate, în mare parte, de angajați, nu de angajatori.
Reprezentanții Cromwell Evan Global estimează, de asemenea, o creștere a puterii de consum în economie de 212%, echivalentul a circa 375 de milioane de lei, dacă, spre exemplu, 300.000 de lucrători din construcții ar beneficia de la începutul lui 2019 de scutirile de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10% și de restul beneficiilor aplicabile la contribuțiile medicale și sociale și ar fi plătiți în baza unui contract individual de muncă, cu salariul de bază minim brut pe economie.
În același timp, suma încasată la bugetul de stat s-ar reduce cu 22%, echivalentul a circa 55 de milioane de lei.
O altă estimare se bazează pe obiectivul modificărilor legislative, acela de a-i atrage pe românii plecați la muncă în străinătate înapoi în țară, și arată impactul economic pe care l-ar avea 300.000 de persoane care ar decide să facă acest lucru în primele șase luni ale anului.
Astfel, dacă la primii 300.000 de angajați s-ar mai adăuga un număr similar de persoane întoarse înapoi în România, creșterea puterii de consum ar fi de 425% în economie, depășind 1 miliard de lei.
În plus, sumele încasate la bugetul de stat s-ar majora cu 56%, echivalentul a 139 de milioane de lei, ca urmare a celor 600.000 de contracte de muncă.
Fără a lua în considerare eventuala forță de muncă atrasă din străinătate, care ar permite creșterea numărul proiectelor pe care le pot derula societățile, firmele cu 50-800 de angajați și o pondere de 40% dintre aceștia plătiți cu salariul de bază minim brut pe economie, ar putea susține majorarea costurilor, însă cu profit 0.
Astfel, companiile vor fi nevoite să își diminueze costurile și să majoreze prețurile pentru a supraviețui, în lipsa unor creșteri de venituri, spun reprezentanții Cromwell Evan Global.
Dacă vor fi atrași lucrători înapoi în țară, noi taxe și impozite ar stimula acumularea veniturilor la bugetul de stat, cu impact favorabil pentru economie, dar firmele tot se vor afla în situația de a-și reorganiza integral modelul de afaceri pentru că o creștere a numărului de angajați nu poate fi susținută fără o creștere a numărului de proiecte derulate și fără o ajustare corespunzătoare a prețurilor față de clienți.
Citește și: Străinii caută lucrători în construcții și promit chiar și salarii brute de 12.660 de lei pe lună
Citește și: Sectorul construcțiilor, cu potențial în 2019. Oamenii de afaceri văd însă și riscuri