Prețurile proprietăților premium pot fi influențate semnificativ în mediul urban de proximitatea față de spațiile verzi. Cei interesați de astfel de locuințe, cu vedere la parc, amplasate într-unele dintre marile orașe din lume trebuie să scoată din buzunar chiar și cu aproape 30% mai mult, potrivit datelor analizate de Knight Frank și publicate în ediția din iunie a The Wealth Report.
Ideea de a se afla la doi pași de un parc și de a se putea bucura de priveliștile oferite de acesta este atractivă pentru cumpărători și poate spori considerabil valoarea proprietăților.
Pentru o locuință cu vedere la parc, situată la doi pași de cunoscutul Central Park – cu spații verzi care se întind pe mai bine de 300 de hectare chiar în inima orașului american, cumpărătorii trebuie să fie dispuși să plătească un preț cu 29% mai mare față de cel aferent altor proprietăți situate pe o rază de 150 de metri.
La fel și în cazul celor interesați de proprietăți situate în imediata vecinătate a Regent’s Park, unul dintre parcurile regale din Londra, aflat și în apropierea Grădinii Zoologice din acest oraș.
„A locui în imediata vecinătate a Regent’s Park oferă securitate, intimitate, acces la arhitectură unică și la priveliști incredibile, fără să mai menționăm oportunitatea de a vedea ocazional o girafă”, potrivit reprezentanților Knight Frank, toate acestea fiind lucruri de care nu te poți bucura în orice altă parte a orașului. Astfel, și în acest caz prețurile sunt cu 29% mai mari pentru proprietățile cu vedere la parc.
Diferența este puțin mai redusă în cazul Hyde Park, o altă oază de verdeață din Londra, respectiv de 18%, fapt determinat, cel mai probabil, și de disponibilatea altor spații verzi, de dimensiuni mai reduse, în apropiere.
De menționat este și faptul că nu doar accesul facil la spațiile verzi sporește valoarea proprietății. Există și alți factori care o pot influența, inclusiv dimensiunea și calitatea stocului de locuințe din apropierea parcurilor comparativ cu cele situate la mai mare depărtare, alături de facilitățile oferite sau proximitatea față de o școală bună.
200% – diferența dintre prețul mediu și maxim pe segmentul premium
Diferența dintre prețul mediu și cel maxim obținut pentru proprietăți rezidențiale de pe segmentul premium în cele 10 orașe analizate în cadrul raportului Knight Frank (Miami, Hong Kong, Singapore, Berlin, Shanghai, Sydney, Londra, New York, Dubai, Paris), este de circa 200%.
Cele mai scăzute diferențe, cu o medie de 30%, respectiv de 39% în ultimii cinci ani, s-au înregistrat în Paris și în Singapore.
În Hong Kong, media înregistrată în perioada 2014-2018, este de 390%. De menționat este însă că un record s-a putut observa la nivelul acestei piețe în 2016 când diferența dintre prețul mediu și cel maxim a fost de 624%.
Hong Kong dispune și de cea mai scumpă piață pe segmentul premium, cu un preț mediu de 45.760 de dolari/mp și un maxim atins în 2018 de 255.250 de dolari/mp.
Următoarele două locuri în clasament sunt disputate de New York și de Londra. În Manhattan prețul mediu al proprietăților premium a fost anul trecut de 32.170 de dolari/mp, iar cel maxim a ajuns la 99.426 de dolari/mp, în timp ce în orașul britanic prețul mediu a ajuns în 2018 la 32.532 de dolari/mp, iar maxima a depășit ușor 109.000 de dolari/mp.
Cea mai accesibilă piață premium este cea din Dubai, în rândul celor zece analizate în cadrul raportului. Astfel prețul mediu înregistrat anul trecut a fost de 6.729 de dolari/mp, în timp ce prețul maxim a ajuns la 25.033 dolari/mp.
Citește și: Ne paște o nouă criză? Patru specialiști în imobiliare răspund
Citește și: România, pe locul al doilea în UE. Avans de peste 30% al lucrărilor de construcții în ritm anual
Citește și: Peste 44.000 de imobile, vândute în luna mai. Dinamica vânzărilor în prima parte a anului