În ciuda faptului că trăiesc într-o lume puternic digitalizată și comunică online în cea mai mare parte a timpului, atunci când lucrează alături de un agent imobiliar românii preferă să discute față în față cu acesta, potrivit rezultatelor studiului de piață realizat de RE/MAX în parteneriat cu Imobiliare.ro „Cele mai importante provocări din domeniul imobiliar în România, 2018”.
„Atunci când vine vorba de tipul de comunicare preferat de clienți pentru a fi la curent cu stadiul unei tranzacționări imobiliare, respondenții studiului nostru consideră că a comunica <față în față> cu agentul imobiliar rămâne cea mai clară, sigură și credibilă variantă”, arată rezultatele cercetării.
Pe locul al doilea în topul preferințelor românilor se găsesc apelurile telefonice, iar abia apoi schimburile de e-mailuri.
Opțiunea preferată de cei mai puțini respondenți este, în prezent, cea a video-conferințelor.
În plus, rezultatele studiului de piață arată că românii își doresc ca agenții imobiliari să bifeze trei elemente-cheie pe parcursul colaborării. Acestea sunt evaluarea corectă a imobilului, înțelegerea nevoilor reale ale clientului și transparența în derularea etapelor de tranzacționare.
În cadrul studiului, la care au participat 166 de specialiști în real estate, s-au pus în discuție și factorii de care ar depinde creșterea nivelului de servicii în domeniu. Potrivit rezultatelor, cel mai important aspect ar fi adoptatea unui sistem unitar de referință pentru evaluarea proprietăților imobiliare.
Studiul de piață efectuat de RE/MAX în parteneriat cu Imobiliare.ro este un reper important pentru agenți, brokeri, proprietarii de agenții și clienții lor. Acesta își propune să pună în evidență atât cele mai importante tendințe și provocări care s-au făcut remarcate în piața imobiliară în perioada decembrie 2017-octombrie 2018, cât și așteptările pe care clienții le au în relația cu agenții imobiliari, modul de comunicare preferat de aceștia și instrumentele pe care aleg să le folosească pentru a verifica și compara prețurile.
La realizarea studiului au participat 300 de respondenți din 30 de orașe din România.