De ce se așteaptă unii analiști la o creștere temperată a prețurilor locuințelor în 2019 în marile orașe

La nivel național există un deficit de locuințe care depășește pragul de 1 milion de unități, prețurile sunt relativ scăzute față de cele solicitate în alte state din regiune, iar apetitul românilor pentru proprietăți imobiliare duce la accentuarea dezechilibrului dintre cerere și ofertă. În 2019, unii analiști se așteaptă să observe o tendință de creștere temperată a prețurilor locuințelor din marile orașe, similară celei înregistrate pe parcursul anului trecut.

preturi locuinte 2019

Migrația forței de muncă din mediul rural către orașe a dus la creșterea semnificativă a cererii de spații de locuit. Concurența pe piața imobiliară locală nu se mai remarcă în primul rând prin preț, cât prin localizarea locuinței, aici fiind luate în cosiderare aspecte precum orașul și cartierul în care se află aceasta, dar și de accesul oferit rezidenților la diverse mijloace de transport în comun, fapt apărut pe fondul nivelării ofertei, printre altele, prin derularea programului Prima Casă, spun analiștii citați într-o analiză realizată de firma de consultanță Frames.

„În 2019 este puțin probabil ca prețurile să scadă, având în vedere că mare parte din investiții au fost demarate în anii trecuți, la randamente stabilite în funcție de constrângerile fiecărei firme în parte – costurile terenurilor și materialelor, finanțării și ratei de profitabilitate asumate în business plan”, spun aceștia.

Creșterea cursului leu/euro, scumpirea finanțării, majorarea costurilor cu materialele de construcții și forța de muncă se adaugă și ele listei de motive invocate în analiza citată care ar duce la o creștere a prețurilor locuințelor în 2019, însă într-un ritm mai lent.

banner cpi gala

„Dezvoltatorii vor include în prețul locuințelor toate constrâgerile financiare ce vor apărea pe parcursul anului. Unii dintre ei, în principal cei care dispun de un capital de lucru propriu, este posibil să își reducă din marja de profit, însă în general, cei mai mulți vor opera creșteri marginale, de câteva procente, pentru a-și acoperi costurile operaționale și asta în contițiile în care mare parte dintre investitorii în construcții imobiliare nu au forța financiară care să le permită să își reducă din câștig”, se menționează în analiză.

În mediul rural lucrurile ar putea evolua în continuare puțin diferit la nivelul pieței rezidențiale.

„Creșterea salariilor, mai ales în sectorul bugetar și accesul facil la finanțare din ultimii ani au făcut ca mulți români, în special cei cu putere financiară, să migreze către locuințele limitrofe marilor orașe, către mediul rural, în căutarea unor locuințe unifamiliale. Restrângerea și scumpirea finanțării bancare vor pune presiune pe acest sector, astfel că dezvoltatorii a putea îngheța o serie de proiecte. Nu este exclus ca, din stocul de proprietăți disponibile, în unele zone să urmeze ieftiniri de câteva procente. În mare parte, însă, dezvoltatorii vor prefera să aștepte vremuri mai bune decât să vândă sub prețul fixat”, estimează analiștii citați de Frames.

Citește și: „Cel mai puternic impact pozitiv în comunitate”, unul dintre cele 11 trofee pe care le pot câștiga dezvoltatorii la Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2019. Intră și tu în concurs!

Citește și: Dezvoltator din Capitală: Nu se pune problema unei crize imobiliare, prețurile nu au unde să scadă. Iată ce argumente aduce

Citește și: Dorel Niță, Head of Data and Research Imobiliare.ro: 2018, cel mai lent ritm de creștere al prețurilor locuințelor din ultimii 4 ani

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])