Investitorii imobiliari din Europa se orientează din ce în ce mai mult spre active care asigură venituri pe termen lung, pe măsură ce sectorul se pregătește de potențiale majorări ale dobânzilor, în contextul climatului geopolitic incert, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate Europe 2019, realizat de PwC și Urban Land Institute.
„Investitorii sunt din ce în ce mai prudenți, iar deciziile de investiții și demararea de noi construcții sunt din ce în ce mai influențate de factori fundamentali pentru sectorul imobiliar, așa cum sunt perspectivele de creștere economică, precum și de starea piețelor imobiliare locale”, a declarat Francesca Postolache, Partener, Servicii de Audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar, PwC România.
„Sentimentul investitorilor este din ce în ce mai negativ în orașele și țările care se confruntă cu riscuri geopolitice crescute, care generează incertitudini și de care investitorii se feresc în general”, a mai adăugat aceasta, dând ca exemplu cazul Brexitului.
Care este situația în România
Pe plan local, prețurile de pe piața imobiliară sunt cu 30%-40% sub nivelurile înregistrate în 2008, în ciuda creșterii constante din ultimii ani, potrivit raportului.
„Cu toate că analiza fundamentală arată că mai este loc de creștere pentru prețurile activelor imobiliare din România, cel puțin în orașele mari, investitorii dau dovadă de prudență când vine vorba de lansarea unor noi proiecte majore și se uită la contextul mai larg european atunci când iau decizii de investiții”, a explicat Postolache.