România, la coada clasamentului în Europa. Avem unele dintre cele mai reduse cheltuieli aferente locuințelor

Românii se numără printre locuitorii din regiune care au unele dintre cele mai reduse cheltuieli aferente locuințelor lor, nivelul acestora menținându-se cu mai bine de 60% sub media Uniunii Europene (UE), potrivit datelor publicate de biroul de statistică Eurostat.

cheltuieli locuire 2018 eurostat

Cheltuielile românilor aferente locuințelor lor, incluzând aici chiriile, costurile lucrărilor de mentenanță sau de reparații și cheltuielile cu utilități precum apa, electricitatea și gazul, au fost, în 2018, cu 61,2% mai reduse față de media înregistrată la nivelul UE.

Singurele țări unde locuitorii plătesc mai puțin decât în țara noastră sunt Bulgaria și Polonia. În aceste state, cheltuielile de locuire sunt cu 66,9%, respectiv cu 62,8% mai mici față de media UE, conform datelor Eurostat. Bulgaria, Polonia și România s-au aflat la coada clasamentului european la acest capitol și în 2017.

Infografic: date 2018, Eurostat

La polul opus se află Elveția. Locuitorii acestei țări plătesc cu 73,9% mai mult față de media UE. Următoarele locuri în clasament sunt ocupate în regiune de Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg, Norvegia, Islanda și Finlanda.

De menționat este și faptul că în România prețurile alimentelor și cele aferente activităților culturale și de recreere sunt cele mai scăzute față de media Uniunii.

Citește și: În 2018 s-au eliberat în România mai multe autorizații de construire față de anul anterior

Citește și: România, pe locul al doilea în UE. Avans de peste 30% al lucrărilor de construcții în ritm anual

Citește și: Radiografia pieței rezidențiale, potrivit BNR. Riscurile generate de creditarea imobiliară a populației

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])