România este una dintre țările din Uniunea Europeană (UE) unde familiile resimt cel mai puternic costul excesiv de împovărător al locuințelor, potrivit unui nou raport al Băncii Mondiale (BM). În situații similare se află și familiile din Grecia, Bulgaria, Danemarca, Germania și cele din Regatul Unit al Marii Britanii. În plus, spun reprezentanții BM, prețurile nejustificat de ridicate ale locuințelor, dar și chiriile foarte mari din principalele orașe din regiune, afectează pespectivele de angajare ale tinerilor.
Potrivit raportului „Trăind și plecând: Locuințe, mobilitate și bunăstare în Uniunea Europeană”, care analizează modul în care accesibilitatea locuințelor influențează productivitatea, creșterea economică și oportunitățile cetățenilor din statele membre, locuitorii din 26 dintre cele 28 de capitale ale UE susțin că găsirea unei locuințe bune, la prețuri rezonabile, nu a fost un demers ușor.
„Locuințele în zonele metropolitane europene au devenit inaccesibile pentru mulți oameni pentru că ritmul de dezvoltare a noilor construcții nu ține pasul cu cererea”, a declarat Gabriela Inchauste, Economist pentru Sărăcie și Egalitate în cadrul BM și coautor al raportului.
„Faptul că o mare parte a fondului locativ este deținută în proprietate de generații mai în vârstă ține la distanță generațiile mai tinere care nu își pot permite să locuiască în cele mai productive orașe, unde se află cele mai multe opțiuni de ocupare a unui loc de muncă de calitate ridicată”, a mai adăugat aceasta, potrivit unui comunicat de presă.

„În prezent, locuințele sunt considerate cea mai mare problemă la nivel național în multe state UE. Această problemă este în centrul diviziunii economice din ce în ce mai accentuate în Europa, iar oamenii își manifestă îngrijorarea. Dacă ar fi existat un cadru de politici publice potrivit, menit să asigure dezvoltarea construcțiilor rezidențiale atunci când prețurile locuințelor cresc, statele membre UE pot ajuta tinerii să aibă acces la locuințe accesibile, fapt care ar avea un efect de domino pozitiv și asupra mobilității sociale și productivității”, a declarat și Arup Banerji, Director Regional al BM pnetru UE.
Autorii raportului vin și cu o serie de recomandări pentru decidenții politici în vederea remedierii acestei situații. Iată propunerile lor:
- alocarea terenurilor aflate în proprietate publică, dar neutilizate, pentru dezvoltarea de locuințe;
- accelerarea procesului de aprobare a autorizațiilor de construcție și investiții în dezvoltarea unor proiecte rezidențiale situate în zone limitrofe, cu conexiuni bune de transport dinspre suburbii pentru a permite orașelor să își extindă rețeaua economică;
- crearea de registre publice pentru îmbunătățirea transparenței prețurilor de vânzare ale locuințelor și pentru stimularea concurenței între zone.