Unul din trei români vor să demareze în următoarele 12 luni proiecte pentru îmbunătățirea confortul locativ. Ce buget sunt dispuși să aloce

Românii își doresc tot mai mult să demareze proiecte prin care să își îmbunătățească confortul locativ. Potrivit unui nou studiu, 72% dintre persoanele intervievate își propun să pornească un astfel de proiect în următorii cinci ani, iar 32% vor să înceapă lucrările într-un an.

Învechirea imobilelor, rata scăzută a îmbunătățirilor curente și proporția mică a locuințelor noi, care nu reușește să contracareze tendința de învechire a locuințelor existente, sunt principalele cauze care îi motivează pe români să demareze proiecte pentru îmbunătățirea confortului locativ, iar sumele de bani pe care aceștia sunt dispuși să le aloce în acest sens au crescut în ultima perioadă.

Dacă în 2017 s-au cheltuit, în medie, circa 2.600 de euro, în prezent cei care vor să pornească un proiect de îmbunătățire a confortului locativ în următoare 12 luni se gândesc să aloce un buget și de 4.800 de euro, potrivit unui studiu realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.

Economiile făcute deja reprezintă principala sursă de finanțare pentru astfel de proiecte. Românii se bazează și pe veniturile lor curente, în timp ce intenția lor de a recurge la credite a scăzut pe fondul incertitudinilor legate de inflație, de evoluția indicelui ROBOR și de situația economică.

Reprezentanții ABDLR susțin că o alternativă poate fi reprezentată de sistemul de economisire-creditare Bauspar, ale cărui norme metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial la începutul lunii martie.

Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în luna februarie

Citește și: Perspectivele pieței construcțiilor în 2019, în opinia unor manageri cu afaceri în domeniu. Ce arată datele statistice

Citește și: Cum au evoluat prețurile apartamentelor în luna martie? Orașele în care au apărut majorări

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])