Sistemul de lucru de reprezentare exclusivă, folosit cu succes de ani de zile în țări precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Olanda, câștigă și la noi tot mai multă popularitate în rândul agenților imobiliari. În momentul de față, este utilizat în circa 4% din piață, dar cei interesați să facă tranziția către acesta pentru a se concentra în reprezentarea unei singure părți în procesul de tranzacționare au din ce în ce mai multe informații disponibile și exemple de agenți care făcut carieră în imobiliare bazându-se pe el. Există însă trei temeri pe care cei ce nu îl aplică le ridică automat atunci când aud de lucrul în reprezentare exclusivă. Iată care ar fi acestea și cum le răspunde David Grigorescu, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
Primul lucru la care se gândesc mulți dintre cei care nu au făcut încă trecerea spre reprezentarea exclusivă este, potrivit președintelui APAIR, acela că în Capitală un astfel de sistem de lucru poate funcționa pentru că și proprietarii sunt mai informați față de cei din alte zone ale țării. Mulți se plâng că proprietarii pur și simplu nu vor să ofere contractele de listing în orașele lor.
O altă problemă ridicată de agenți este cea că, în opinia lor, reprezentarea exclusivă nu ar funcționa în cazul proprietăților mai ieftine, de cartier, pentru că cei care le scot la vânzare încheie de multe ori singuri tranzacțiile. Altă obiecție ar mai fi, conform spuselor lui Grigorescu, aceea că unora le este mai ușor să semneze contracte de reprezentare pentru simplul fapt că primesc multe recomandări.
„Colegilor care au temeri că reprezentarea exclusivă nu funcționează pe proprietăți mai ieftine sau în alte orașe, cu drag le spun că, în afară de București, sunt și orașe precum Brașov, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, și lista poate continua, unde avem agenți care performează în acest sistem de lucru”, le transmite președintele APAIR.
„Uitându-mă în sistemul de colaborare între agenți, văd o pondere mare a tranzacțiilor cu prețuri sub 70.000 de euro. Personal, în 2018, din totalul de 22 de tranzacții realizate, am avut 5 sub 100.000 de euro, iar colegele de agenție au avut și ele câteva în portofoliile lor”, adaugă el.
David Grigorescu susține, totodată, că din punctul său de vedere „românii sunt pregătiți pentru a solicita, primi și răsplăti servicii excelente” și le lansează o temă de gândire agenților care au încă temeri cu privire la sistemul de lucru de reprezentare exclusivă <oare nici măcar un proprietar care deține un apartament într-un cartier, precum Berceni în cazul Capitalei, nu are nevoie și nu vede plus valoarea într-un serviciu de calitate în imobiliare?>.
Personal, președintele asociației a luat pentru prima oară contact cu acest mod de lucru în anul 2010. „Atunci am început să visez la posibilitatea ca și eu să ofer astfel de servicii și să fiu privit de clienți ca un adevărat specialist și partener care le apară interesele mai presus de orice Visam să fiu plătit cu bucurie și mulțumire la finalizarea tranzacției, să nu am 80 de proprietăți în portofoliu care se tranzacționează în proporție covârșitoare fără să fiu implicat”, povestește el.
A adoptat complet reprezentarea exclusivă ca mod de lucru în 2013, iar șase ani mai târziu susține că a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o în viața profesională. „Afacerea mea a devenit predictibilă, în sensul în care am o rată de închidere a contractelor de listing de aproape 90% versus 1%-5% rata de închidere în intermediere, numărul de tranzacții lunare și anuale a crescut, am toate pârghiile, inclusiv o remunerație pentru agentul colaborator, pentru a obține cel mai bun preț în cel mai scurt timp posibil, clienții mei văd în mine un partener în vânzarea proprietății lor și un profesionist care le aduce plus valoare în tranzacție și îmi solicită ei serviciile”, explică Grigorescu.
„În plus, mulți dintre clienți îmi devin clienți pe viață și mă recomandă ori de câte ori au ocazia și, foarte important, am devenit stăpân pe timpul meu, fără să mai fiu nevoit să accept vizionări în weekend sau seara târziu, de frică să nu accepte un alt agent și eu să mai pierd încă o tranzacție”, completează el.
Asociația pe care o conduce organizează anual o serie de evenimente educaționale dedicate celor din breaslă care vor să se informeze și să învețe cum pot aplica în munca lor de zi cu zi sistemul de lucru de reprezentare exclusivă.
Printre inițiativele APAIR se numără și tabăra imobiliară REbootCAMP, prima de acest tip din România, ajunsă în 2019 la a treia ediție. Aceasta se va desfășura în perioada 18-21 iulie și locurile disponibile au fost rezervate complet cu o săptămână mai devreme decât se estima inițial.
Imobiliare.ro susține acest eveniment educațional din poziția de partener principal. Află mai multe detalii despre REbootCAMP.
Citește și: David Grigorescu, APAIR – „Piața din România este ușor influențabilă”