Venituri de 4.500 de lei și cheltuieli totale de peste 3.800 de lei la început de 2019. Care sunt costurile aferente locuințelor românilor

Veniturile totale medii lunare pe gospodărie au fost în primul trimestru al acestui an de 4.542 de lei, în timp ce cheltuielile totale s-au ridicat la 3.834 de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Iată câți bani au dat românii pentru a-și acoperi costurile aferente locuințelor lor și plății utilităților. 

Dintr-un total al cheltuielilor de 3.834 de lei pe lună în gospodăriile din România, cheltuielile de consum au reprezentat puțin peste 61%, respectiv 2.347 de lei. Din această sumă, un procent de 18,6% a reprezentat, în medie, suma de bani alocată pentru a acoperi costurile aferente locuințelor, plății utilităților (apă, electricitate, gaze) și altor combustibili, conform INS. Astfel, strict la acest capitol, s-au cheltuit 435 de lei lunar.

Aceasta este a doua mare cheltuială făcută de români, după banii dați pe mâncare și pe băuturi nealcoolice.

Infografic: structura cheltuielilor totale de consum pe destinații, în trimestrul I 2019, sursă INS

Cheltuielile românilor aferente locuințelor lor, incluzând aici chiriile, costurile lucrărilor de mentenanță sau de reparații și cele cu utilitățile, au fost în 2018 cu 61,2% mai reduse față de media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, potrivit celor mai recente date publicate de biroul de statistică al UE – Eurostat.

Singurele țări unde locuitorii plătesc mai puțin sunt Bulgaria și Polonia. La polul opus se află Elveția unde locuitorii scot din buzunar cu 73,9% mai mult față de media UE.

Următoarele locuri în clasament sunt ocupate în regiune de Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg, Norvegia, Islanda și Finlanda.

Citește și: România, pe locul 19 în lume la creșterea prețurilor locuințelor. Ne depășesc 12 țări europene, inclusiv Bulgaria

Citește și: Cât trebuie să câștige un britanic pentru a-și permite o locuință? În România, poți să strângi banii pentru un apartament și în mai puțin de 10 ani

Citește și: În 14 județe s-au vândut peste 5.000 de imobile în prima jumătate a anului. București, Ilfov și Timiș, fruntașe

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])